За сравнение Бюджет 2010 беше приет на второ четене след близо 17 часа дискусии, припомня БТА.

В макрорамката на бюджета е предвиден икономически растеж от 3,6 % на годишна база, съобщи "Фокус". Дефицитът в консолидирания бюджет за 2011 г. e от 1.96 млрд. лв. или 2.5% от БВП. Това ще е третата поредна година с бюджетен дефицит.

Брутният вътрешен продукт трябва да е над 77 млрд. лева.
Един от най-спорните моменти при обсъжданията бе предвиденото прехвърляне на резерва на здравната каса в разпореждане от правителството, като ще се финансират и други дейности.

България ще бъде една от четирите държави в Европейския съюз, която ще изпълни Маастрихтските критерии за бюджетен дефицит, подчерта финансовият министър в парламента, цитиран от БТА.

Страната ни е и една от малкото, която не увеличи данъците и не намали пенсиите и заплатите, подчерта още вицепремиерът. По думите му навлизаме в 2011 г. с ясно виждане за пенсионната реформа за години напред. 2011 ще е и годината, в която парите за здраве ще са само за здраве, предвидени са и повече пари за образование, допълни Симеон Дянков. Той благодари и на тези, които са подкрепили Бюджет 2011, и на опонентите.

В кулоарите на парламента Дянков съобщи, че коледни надбавки за пенсии няма да има.