Левицата ще участва в дебатите за Бюджет 2019, ако се събере кворум за провеждане на извънредното заседание, което е планирано за днес от 13.00 часа.

"БСП няма да се регистрира в пленарна зала, докато не получим оставката на вицепремиера Валери Сименов или тази на цялото правителство, тъй като нашите претенции са, че цялото правителство трябва да си отиде". Това каза по Нова заместник-председателят на ПГ на БСП за България Георги Свиленски.

"Докато Валери Симеонов, който направи това цинично изказване преди дни, не поеме своята отговорност и не напусне правителството, ние няма да участваме в регистрацията сутрин. След като управляващите твърдят, че коалицията им е стабилна, конструкцията им е стабилна, нека да ги видим колко е стабилна тя и да си събере необходимия кворум. По думи на техния лидер това е техен ангажимент", добави той.

Депутатът от БСП обясни, че след събирането на кворум за започване на пленарното заседание, левицата ще участва в дебатите.

"Това са важни закони и разбира се затова сме внесли нашия алтернативен бюджет, тъй като животът на това правителство, на това мнозинство, вече всички усещат, че си отива и аз се радвам, че вече не коментираме бюджета на правителството, а все повече в медиите и парламента миналата седмица се коментираше алтернативният бюджет и визията на България на БСП, което показва, че това правителство си отива, че хората очакват някаква алтернатива и ние я даваме именно с този алтернативен бюджет", заяви Свиленски.

Алтернативният бюджет на БСП предвижда 3,2 млрд. лева допълнително разходи. "Дефицитът при бюджета на ГЕРБ е 0,5%, а при нас е 0,6%. Това не е фатално, защото всеки бюджет е прогнозен. Приходите, които предвиждаме, според данъчното облагане, което предлагаме да бъде въведено, са 3,2 млрд. лева. Вдигаме максималния осигурителен доход на 3900 лева, минималната работна заплата на 640 лева, въвеждаме прогресивно подоходно облагане, което ще засегне 40 хил. българи - тези с високите доходи, а 2,5 млн. българи няма да усетят никаква разлика в облагането. ДДС на хляба от 20 на 5% и ДДС на лекарствата от 20 на 9%", отбеляза депутатът.

Бюджетът за 2019 изглежда щедър, но заемат много повече от хората, смята Свиленски и подчерта: "Хората ще го усетят съвсем скоро, ако този бюджет бъде приет и ако това правителство започне и да го изпълнява".