Влизаме в новата година с най-ниския дефицит в ЕС, както и с най-ниския външен дълг в Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов, който е на работно посещение във Варна. Заедно с него са кметът на Варна Иван Портних и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Обещал съм на варненци "Хемус" и се строи на макс, а до Търговище ще е готово до няколко месеца. Много тежка работа", каза още той по време на проверка в компания за производство на бойлери.

От ръководството му благодариха за мярката 60/40, а от стоя страна министърът на труда и социалната политика Деница Сачева поясни, че във Варна са запазени много работни места.

"Наблюдаваме ден за ден как се движи пандемията и дай Боже да я преодолеем", каза още Борисов.

"Виждате мерките в другите държави, при нашите съседи от вкъщи не могат да излизат. Ще минат месеци и ще се окаже, че България най-правилно управлява финансите, икономиката и здравните мерки", заяви министър-председателят.

Борисов също каза, че днес сме получили нов транш от 25 000 ваксини и така продължава имунизацията на българите по план.

Магистрала "Хемус"

Снимка: Официална страница във Фейсбук на Бойко Борисов

"Повече оптимизъм с ваксинирането и да се надяваме, че скоро ще се върнем към нормалността. До няколко дни ще започне и третата доставка, за да стартира втората фаза на имунизация - за възрастните хора и учителите", каза той.

Премиерът съобщи, че е провел разговор с образователния министър Красимир Вълчев да старта на учебния процес на живо при най-малките до 4-и клас и нямат притеснения.

"За радост и българските лекари се научиха да лекуват, защото март месец не знаехме какво да правим. В пъти са повече оздравелите, имаме ваксини и се надявам до месеци да си върнем нормалния начин на живот", заяви премиерът.

Той отправи апел за повече оптимизъм.

Магистрала "Хемус" се строи ударно

Снимка: Официална страница във Фейсбук на Бойко Борисов

"Аз помня баща ми като донесе "Раховец" печка на майка ми, такава радост беше. Сега социалистите какво говорят. Да си спомнят какво се имали тогава и каква радост е било за една печка "Раховец", "Москвич" и телевизор Рубин", заяви премиерът.

"Тук беше бунище, а сега е модерна сграда с всички удобства", обяви премиерът Бойко Борисов, който продължи инспекцията си във Варна, и посети новото рибарско пристанище. Кметът Портних заяви, че рибарите са много доволни, защото вече имат помещения и удобства да обработват на място улова си.

"Помещенията отговарят на всички санитарни изисквания, включително и хладилните камери", каза Портних, а Борисов се пошегува, че в тези огромни хладилници могат да се съхраняват и ваксините.

Премиерът отчете, че всички пътни артерии в града са направени и навсякъде булевардите са в отлично състояние.