Премиерът Бойко Борисов и турският енергиен министър Фатих Дьонмез завъртяха заедно крана на транзитния газопровод за Турция. Така двамата отбелязаха заедно откриването неизградената част от втората тръба за югоизточната ни съседка - 20-километровия участък от Лозенец до Недялско.

"Сега трябва да почнем да готвим времето, когато ще затворим тези реактори и на тяхно място ще имаме вече нови", обяви пред журналистите Бойко Борисов. На събитието присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според Борисов с днешното откриване на транзитния газопровод за Турция ние постигаме 100 процента реверсивност на всички газови системи у нас. Ще имаме възможност 16 млрд. кубични метра газ да преминават към Турция годишно, а също 15,7 млрд. кубични метра да идват от Турция към България.

Снимка: БТА

"Това са именно договорките, които направихме в Анкара и Москва за продължението на "Турски поток" през нашия хъб за Сърбия, Македония, Австрия и Унгария. Това правим в момента и то по европейските правила, със санкциите на ЕК, по тези модели. Факт е, че докато другите още се чудят къде и какво щяло да мине, нашите вече работят. С тези най-мощни американски компресори, само с още два, можем да бутаме по цялото трасе - оттук до Солун, Белград. Много по-голяма делегация от моята е тук, защото те знаят какво сме направили, каза премиерът.

Той коментира и евентуалния рестарт на АЕЦ "Белене".

Сега правим същото с електропреносната система, намерим ли добър, знаете какво правим по "Белене". Имаме освен за българския, готов пазар", коментира Борисов и подчерта, че това е добре за целия регион.

"Днес върнахме България оттам, откъдето преди няколко години вследствие на много студената война, България беше загубила всичко. Много усилия ми е струвало това, защото виждате крайния резултат. Много разговори. Някога като пишем книга, ще го напишем. По начина, по който се развиват икономиките, на нас ще ни трябва още енергия. Сега трябва да почнем да готвим времето, когато ще затворим тези реактори и на тяхно място ще имаме вече нови. Конкуренти винаги сме, това е бизнесът, но в случая поради геостратегическото положение, сме много здраво свързани партньори. Много сме напред, но не мога към днешна дата да кажа толкова процента ще минават през газовия хъб", каза още Бойко Борисов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също изрази оптимизма си относно новия газов лупинг, който ще спомогне за енергийната диверсификация в региона.

Компресорната станция "Лозенец" е включена в трасето на преминаващия през българската територия транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония.

През 2016 г. "Булгартрансгаз" ЕАД завърши реконструкция на компресорната станция като част от проекта за модернизация на четирите станции - "Странджа", "Петрич", "Лозенец" и "Ихтиман", чрез интегриране на нискоемисионни газотурбокомпресори на обща стойност над 200 млн. лв.

Разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция "Лозенец" и очистното съоръжение "Недялско" е от съществена важност за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция, изтъкна Борисов по време на посещението си в Турция през юни.

Междусистемната газова връзка Турция - България (ITB) е проект за развитие на междусистемната свързаност на газопреносните мрежи на "Булгартрансгаз" ЕАД България, и BOTAS, Турция, чрез който трябва да се осигури възможност за диверсификация на източниците на природен газ, на доставчиците и маршрутите, като по този начин да се повиши сигурността на доставките в региона и развитието на конкуренцията.