Българите да се готвят за вдигане на данъците, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на конференция Eвропейска сделка за фермерите - визията на Европейската народна партия (ЕНП) за земеделието в Европа" в Пловдив, позовавайки се на доклад на Международния валутен фонд (МВФ), предаде БТА. Председателят на ГЕРБ каза, че докладът е представен в четвъртък на среща между представители на фонда и на бюджетната комисия в парламента.

МВФ казва, че България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета, посочи Борисов. Той допълни, че препоръката е да се възстанови 20 процента за всички сектори, да се премахне плоският 10 процентов данък за физическите лица и да се въведе прогресивна скала на облагане. Тежко на следващите министър на финансите, министър-председател и парламент, които трябва да гласуват това, което през главата ни се случи, изтъкна Борисов.

Председателят на ГЕРБ допълни, че принципът работиш много - плащаш много, нищо не правиш - получаваш помощи и дарения, е типичен за социализма. След тези препоръки няма да можем да удържим намалени данъци, защото ако не го гласуваме, няма да може да взимаме заеми, отбеляза Борисов.

Сред другите изводи от доклада, по думите на Борисов, са, "че трябва да продължат инфраструктурните проекти, инфлацията към момента е добре - 3,5 процента, но брутният вътрешен продукт надали ще достигне, заложеното в бюджета".

Какви са главните изводи и препоръки на МВФ

В приходната част на бюджета не се забелязват реформи, които да повишат постъпленията в държавната хазна в дългосрочен план. Това заяви в четвъртък пред депутатите от комисията по бюджет и финанси Жан Франсоа Дофен, ръководител на експертната мисия на МВФ в България. Окончателният й доклад се очаква към 19 март, когато приключва работата си. 

Сред препоръчаните реформи за осигуряване на повече приходи Дофен открои: възстановяване на ставката на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията - 20%; премахване на максималния осигурителен доход (за да се покрива дефицитът в пенсионната система); повишаване на ставката на подоходния данък за физическите лица, като се въведе прогресивна скала.

МВФ препоръча да се свие бюджетния дефицит (с 1%), но това да не е за сметка на инвестициите, защото ще се отрази на растежа в дългосрочен план. Заедно с това трябва да се подобри управлението на вложенията в публичния сектор, да се усъвършенства системата за обществени поръчки, да се повиши прозрачността на фискалната система.

В конференция "Eвропейска сделка за фермерите - визията на Европейската народна партия (ЕНП) за земеделието в Европа", наред с Бойко Борисов, участват евродепутати от ЕНП, председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, земеделски производители, представители на висши учебни заведения и на секторни организации. Събитието е част от поредица конференции, организирани от ЕНП в държавите-членки на ЕС.