В рамките на десетилетия много политици у нас само говореха за доставка на азерски газ в България, но без да казват как това ще се случи. Ние го направихме възможно чрез изграждането на интерконекторните връзки. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на съвместно изявление с турския си колега Бинали Йълдъръм. Това се случи в Измир, където Борисов пристигна начело на делегация, включваща вицепремиера Томислав Дончев и министъра на икономиката Емил Караниколов. Икономическият министър ще остане в Турция, за да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

Премиерът Борисов бе категоричен, че с турския си колега Бинали Йълдъръм имат договорка газът от Азербайджан да минава през България, но тепърва предстои да се изясни как той ще се транспортира до Европа. "Това е нашето домашно. Ние сме член на Европейския съюз и като такива задължително ще се съобразим с Третия либерализационен пакет. Предстои съвместна работа с ЕК, за да открием допустимата формула за доставка на азерски газ в Европа", посочи Борисов.

Министър-председателят на България съобщи, че продължава активната работа по изграждането на трансевропейските коридори 4, 8 и 10. Той подчерта, че България може да се похвали с нулев миграционен натиск по границата с Турция.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че проектът ТАНАП ще допринесе за регионалното развитие и ще гарантира енергийната сигурност на Европа чрез диверсификация на доставчиците на газ.

Министър-председателят на Турция изтъкна, че стокообменът и търговията между Турция и България са увеличили обема си до над 7 млрд. лв., като очакванията са в бъдеще те да достигнат до 10 млрд. лв. "За нас България е стратегически партньор. Декларираното желание от двете страни за провеждането на активен политически диалог е изключително важно за развитието на двустранните отношения между България и Турция", каза Бинали Йълдъръм.