Собственици и мениджъри на бизнес сгради са готови да инвестират в подобрение на общинската транспортна инфраструктура съвместно с общината. 

На работна среща, инициирана от Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС), представителите на Столична община - Здравко Здравков, главен архитект, Кристиан Кръстев, зам.- кмет по направление "Транспорт и градска мобилност", и Ангел Джоргов, зам.- кмет по направление "Обществено строителство", представиха планове за развитието на транспортната инфраструктура на ключови места в столицата.

Част от акцентите на срещата бяха строителните и ремонтните дейности по северната скоростна тангента, бул. "Рожен", трети градски ринг на метрото до Sofia ring mall и "Икеа", разширението на бул. "Филип Кутев" и връзката с бул. "Тодор Каблешков". Арх. Здравков очаква отчуждителните процедури да завършат в средата на следващата година и да стартира работата по разширението на бул. "Филип Кутев".

Според Кристиан Кръстев изпълнението на това разширение е от изключителна важност, тъй като бившата индустриална зона "Хладилника" днес е един от най-активно развиващите се райони на София.

Ангел Джоргов представи приоритетите за развитието на трети метродиаметър, негово финансиране и изграждане и връзката с наземния транспорт в града. Очаква се процедурите по одобрение да приключат в средата на следващата година и строежът да стартира. Това е една от зоните, в които са концентрирани много офис сгради, търговски център и много жилища. Положително бяха оценени усилията на общината да обоснове изграждането на метростанция в зоната до лифта на Симеоново, за да се насърчaт излетите в планината Витоша и връзката ѝ с града.

Арх. Здравков представи новите функционалности на дигиталната платформа NAG.mobile, която предоставя достъп до всички административни актове, свързани с конкретните имоти в столицата, и подобрява прозрачността в работата на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).

"Радваме се, че отново срещаме разбиране от страна на общинската администрация в лицето на арх. Здравков за развитието на транспортната инфраструктура на града. Обсъдихме трите основни бизнес зони в София - зона "Хладилника", бул. "Цариградско шосе", зоната около "Бизнес парк София". Готови сме да инвестираме в подобрение на общинската транспортна инфраструктура съвместно с общината", отбеляза Таня Косева-Бошова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България.