Има рискови играчи в сектора на застраховките "Гражданска отговорност", но има достатъчно възможности да не се допусне нов фалит, това обяви бившият зам.-председател на Комисията по финансов надзор (КФН) и икономист Румен Гълъбинов в предаването "Тази сутрин" по bTV.

"Предстои ни в рамките на кандидатстването за "Чакалнята на еврозоната" още един преглед на финансовия сектор - банков и небанков. Това ще помогне да се заздрави финансовото здраве на застрахователните компании", каза Гълъбинов.

Икономистът отбеляза, че не очаква драстичен скок в цената на застраховките "Гражданска отговорност", защото през последната година сумата на полиците се е увеличила средно между 50 лева и 70 лева.

Според бившият зам.-председател на КФН фалитът на ЗК "Олимпик" е прецедент, защото Комисията е колективен орган и всяка седмица има заседания, на които могат да се обсъдят евентуалните проблеми. Гълъбинов обясни, че ресорът на Ралица Агайн е "Застрахователен надзор" и съответно тя има отговорност за случилото се. Той заяви, че трябва да се направи международно разследване на фалиралото дружество и да се разбере кои са собствениците.

Гълъбинов допълни, че по времето, в което е бил в ръководството на КФН, не му се е случвало да има лични срещи с министъра на финансите или премиера, защото това е било в правомощията на председателя на финансовата институция.