В разработката, за която съобщава "Монитор", участват експерти от Центъра по биология на храните към СУ "Св. Климент Охридски" и Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) съвместно със Съюза на пивоварите в България.

Целта е чрез анализи с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) да се направи електронен стандарт на различните бири в страната, поясни Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.

По думите й този дигитален подпис ще дава възможност всяка марка да бъде идентифицирана. Това ще е допълнителна гаранция, че няма да се продават фалшиви продукти.

Когато се направят тези дигитални подписи, те ще дадат възможност и на самите производители да следят качеството на продукцията си по нов и неоспорим начин, каза още Радомирова. Изследването цели да се изгради и електронна стандартизирана система.

Изучаването на пиво чрез ЯМР се прави за първи път както у нас, така и в Европа, обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Според него към момента в други страни има бази данни, направени с ЯМР, за пчелен мед и вино.