Това стана по време на семинар в Банско за напредъка на транспортните проекти в България. Владимиров изтъкна, че вече има проявен чуждестранен интерес към железниците и до две години холдингът може да стане факт, така че в железниците да влезе чуждестранен инвеститор. До момента интерес към БДЖ са проявили немските и австрийските железници, предаде Дарик.

Владимиров обясни, че времето, през което железниците ще се преструктурират в холдинг, ще се използва за оздравяване на компанията: „В момента всички активи се намират в „БДЖ" АД и те се отдават на товарни и пътнически превози. Това, което предстои, е създаване на холдингова структура, при която активите ще бъдат прехвърлени в пътнически и товарни превози и ще минат под контрола на самите управители и директори в дружествата. Целта е шапката да се свие до една малка структура, която се занимава само с стратегическо управление, финанси и контрол", заяви той.

От БДЖ увериха, че до края на годината няма да вдигат цените на билетите. От Нова година обаче железниците ще излязат с нова тарифна политика, като към момента не е ясно дали ще бъде по-висока.

Финансовите резултати на БДЖ ЕАД за първите 8 месеца на годината са със 17 млн. лева по-големи от предвидените в плана с оздравителни мерки на дружеството. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, предаде БТА.

По думите на Цветков превозвачът излиза от рецесията, което се доказва и от високия ръст на товарните превози през август тази година. Като най-голям проблем в железопътния транспорт министърът определи кражбите в жп инфраструктурата, които от началото на годината са 700 с нанесени щети за над 1,5 млн. лева.

Цветков ще предложи промени в Наказателния кодекс, където тези кражби да се квалифицират като "тероризъм" или "саботаж". Сега това деяние не се квалифицира като престъпно, което възпрепятства справянето с него, каза Александър Цветков.

До Коледа да се въведе бизнес класа в железопътния транспорт у нас обеща още министърът. За целта във всеки пътнически влак ще се прикачи нов първокласен вагон, в който пътниците ще пътуват при по-различни условия и съответно на по-висока цена.

Министър Цветков е възложил изготвянето на проекти за градска железница, която да подобри транспортното обслужване в София.