Днес от банката съобщиха, че общо 6.311 млн. акции са прехвърлени с предварително договорена сделка на извън регулирания пазар, съобщи "Дневник". Вчера продавачът на пакета – Allied Irish Bank (AIB), е прехвърлил на "Сиесайеф" всичките си вземания от БАКБ по линия за кредитиране на стойност 25 млн. евро.

Новият акционер ще осигури кредитна линия от 35 млн. евро на банката, освен това "Сиесайеф" посочва, че ще подкрепи предложение за увеличение на капитала й, с което може да набере до 50 млн. лв. Предстои двете финансирания да бъдат гласувани от всички акционери на общо събрание на 5 юли. За да бъдат приети, "Сиесайеф" трябва да има подкрепата и на още някой от собствениците.

Сделката за БАКБ става факт, след като днес БНБ одобри покупката, като условието е "Сиесайеф" да не придобива повече от 50% от акциите. Вчера Комисията за защита на конкуренцията също обяви, че е одобрила сделката. На сайта на Българската фондова борса, където трябва да се отразяват всички прехвърляния на акции на публични компании, няма данни за голяма сделка с БАКБ. Единствената, сключена на извън регулирания пазар, е за 1731 книжа при цена 5.40 лв. На регулирания днес акциите на банката останаха без промяна, също на цена 5.40 лв. От "Сиесайеф" обявиха още преди месец, че са се споразумели с AIB за покупката на 49.99% от капитала.

Дружеството е собственост на Цветелина Бориславова, която със сделката се връща в банковия бизнес, след като преди няколко месеца продаде дела си в СИБанк на мажоритарния собственик – белгийската KBC, за 141 млн. лв. Още тогава представители на пазара коментираха, че е вероятно цената да е ниска, защото новият акционер ще вземе и дълговете на кредитната институция. В края на юли трябва да бъде погасена емисия облигации за 35 млн. евро, отделно от дълга от 25 млн. евро, отпуснат от AIB.

Миналата година БАКБ завърши със загуба от 14.4 млн. лв. Активите й са на стойност 737.6 млн. лв., което я прави 18-та по размер българска банка. В кредитния й портфейл най-голям дял заема ипотечното кредитиране на фирми от сектора на туризма и хотелиерството, сериозно засегнати от икономическата криза. Малко след обявяването на споразумението за покупка Цветелина Бориславова заяви, че иска да развива БАКБ като "зелена банка на България", която ще финансира бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници.

Досега, освен в банковия сектор, Бориславова е инвестирала най-вече в туризъм – чрез "Сиесайеф" тя е основният акционер в "Пампорово" АД, притежава и хотел в Банско.