Българският кораб "Рожен", натоварен с с 13 000 тона украинска царевица, потегли от пристанището в Черноморск на път за Великобритания. Това потвърди, специално за БНТ, капитан Александър Калчев, директор на Параходство БМФ.

В момента "Рожен" се намира пред Одеса, където е сборен пункт за няколко кораба, които ще бъдат изведени безопасно от рисковите води.

Корабът в 6.00 часа е започнал маневра за отплаване и около 6.10 е напуснал пристанището на Черноморск. На преминаване през турските проливи на борда му ще бъде проведена инспекция от комисия, създадена в рамките на споразуменията.

Екипажът на "Рожен" е от 11 души - петима българи и шестима украинци. Екипажът ще бъде допълнен на Босфора.

Припомняме, че "Рожен" влезе в пристанище Черноморск на 21 февруари и оттогава бе блокиран там, а през април Параходство БМФ успя да смени екипажа.

Днес три кораба, натоварени с 58 хиляди тона царевица, ще напуснат Украйна, съобщи турското министерство на отбраната.

Освен "Рожен", сред тях са плаващият под панамски флаг Navist, който отплава от пристанище Одеса за Ирландия с 33 000 тона зърно, се казва в изявление на министерството. Третият кораб е плаващият под флага на Турция Polarnet, който чакаше на пристанището в Черноморск, отплава за пристанище Карасу в северозападна Турция. Корабът превозва 12 000 тона зърно.

Плавателните съдове ще премине проверка в Съвместния координационен център в Истанбул, преди да продължат плаването си към крайната дестинация.

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение за отваряне на три украински пристанища за износ на зърно, който беше блокиран в продължение на месеци поради продължаващата вече шести месец руско-украинска война.

За да се контролира украинският износ на зърно, на 27 юли в Истанбул официално започна да функционира Съвместен координационен център, в който влизат представители на Турция, ООН, Русия и Украйна, за да се осигури безопасното транспортиране с търговски кораби на хранителни продукти и торове от трите ключови украински черноморски пристанища Одеса, Черноморск, Южний.

В понеделник от Одеса отплава първият кораб с украинско зърно в рамките на споразумението за деблокиране на черноморските пристанища между Русия и Украйна, постигнато с посредничеството на Турция и ООН.

Украйна е призовала, освен зърно, в сделката да бъдат включени и други продукти като метали, съобщава Файненшъл Таймс.