Винаги вътрешният туризъм е бил номер едно в нашата стратегия за развитие на сектора и за неговото насърчаване. Това каза пред БНР министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя обясни, че в кризисната рекламна стратегия за развитието на летния туризъм на министерството са поставени на второ място туристите от съседните ни страни.

"Това е по обясними причини, защото най-лесно могат да ни посетят с автомобилен транспорт", уточни тя и посочи, че през 2019-а румънците са били на първо място с над 1 милион туристически посещения само през лятото.

Министър Ангелкова изтъкна, че се водят преговори с европейски държави, които имат сходна епидемична обстановка с българската, за да може от 15 юни да започнат пътувания на туристи от тези страни към България.

"Големите туроператори потвърждават, че от 15 юни нататък няма анулирани чартърни полети, които са били резервирани за България, заяви министърът на туризма. - Няма как да има туризъм и икономика с карантина, не случайно ЕК препоръча отпадането на карантината. Много важно е решението на здравните власти и епидемичната обстановка, за да можем да минимизиране риска. Вероятността да се върне свободният трафик в Европа от 15 юни е голяма, ако епидемичната обстановка го позволява."

Като предимство за България тя посочи ниския ръст на заразените с Covid-19 в страната.

"И в немската, и в английската преса, и навсякъде в Европа това се дава като предимство при избора на България като туристическа дестинация", обясни Ангелкова.