Африканската чума по свинете стигна и София. Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ констатира четири нови случаи на Африканска чума при диви свине, сред които е и село Желява, което се намира на територията на Столична община.

Селото е на 24 км от София по пътя за Ботевград, между селата Яна и Елешница, и на 1 км от автомагистрала "Хемус".

Според изпълняваните мерки от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) следва в 20 километровата зона всички прасета да бъдат умъртвени.

Междувременно от общината в Елин Пелин, област София, призоваха всички стопани, които до днес са заклали своите животни, да подадат информация до кметовете на населените места и общината в гр. Елин Пелин, с цел изготвяне на списък. На основание на тези списъци ще бъдат отпускани средства за обезпаразитяване на местата, за отглеждане на животни. Средствата ще бъдат отпускани от държавния бюджет, а не от Община Елин Пелин.

При установяване на анормално, нетипично поведение на животно, всеки стопанин е задължен да уведоми ветеринарния лекар или главен инспектор към ОДБХ - София област.

Останалите три новооткритите случаи на африканска чума са: 

- в землището на село Бистренци, община Бяла, област Русеq обявено на 12 август;

- на територията на община Девин, област Смолян в землището на село Желява, община Столична, област София, обявено на 13 август;

- в землището на село Върбино, община Дулово, област Силистра, обявено на 13 август.

Днес инспекторите на Агенцията по безопасност на храните започнаха и проверки в Южна България дали стопаните сами са умъртвили прасетата в личните си стопанства. Крайният срок за доброволно умъртвяване на животните приключи в неделя.

Инспекторите ще проверят близо 1800 стопанства тип "заден двор" в 77 населени места. Протоколите от проверките ще бъдат представени в София до 26 август. А стопаните, които вече са умъртвили своите животни, ще могат да получат помощта за дезинфекция в размер на 300 лв. през септември.

В Северна България в петте свинекомплекса, в които беше регистриран вирусът на африканска чума, само в Голямо Враново всички животните все още не са умъртвени.

След 12 дни блокада и контропротест в Крушаре

Междувременно протестите в Крушаре срещу мярката за доброволно умъртвяване на домашните прасета доведоха до напрежение заради пътната блокада. Вече 12 денонощия пътят между Ямбол и Сливен е затворен от протестиращите, а шофьорите недоволстват. Това доведе и до контрапротест в Крушаре.  Заради пътната блокада обикаляме по 35 км, коментираха шофьори.

Междувременно на Балканите три държави са вече засегнати от африканската чума по свинете. След Румъния и България, няколко огнища на болестта вече има регистрирани и в съседна Сърбия.

Там се съобщава за четири предполагаеми случая на африканска чума при свине, отглеждани в лични стопанства. Три от случаите са в района на Белград, а един в Подунавския окръг.