По мнението на Костов "най-тежкият проблем е финансирането на проекта и стоварването на финансирането на гърба на данъкоплатците".
Това е най-сложното упражнение - руската страна не иска да носи рискове и иска те да бъдат прехвърлени върху българската страна", смята Костов, цитиран от "Фокус".

Той изтъкна, че друг инвеститор (освен отказалата се германска компания RWE - бел.ред.) от страна на Европейския съюз не е заявил желание за участие и така един 10-милиарден проект се "стоварва върху гърба на българския данъкоплатец в години на свирепа криза”. Според Костов, невъзможно е правителството да отиде на такъв компромис, защото това е непосилно за България.

По-рано финансовият министър Симеон Дянков обяви пред PRO.BG, че проектът за новата атомна централа ще се реализира само при наличие на европейски инвеститор. Той се похвали, че „вече няма държавна гаранция по сделката и "това за нас е голям успех". Министърът имаше предвид евентуално финансиране на строителството с кредит от Русия, който обаче няма да бъде държавно гарантиран.

Вчера другият съпредседател на Синята коалиция - лидерът на СДС Мартин Димитров, отново потвърди тезата си, че строежа на АЕЦ “Белене“ се подкрепя от енергийната мафия. По думите му по БНР, това е “Октоподът“.
Мартин Димитров коментира, че единствено Симеон Дянков се “държи мъжки“ и казва, че няма пари за АЕЦ “Белене“.