Опашката от чакащи тежкотоварни автомобили в посока "Дунав мост 2" при Видин днес около 15:30 ч. достигна близо 15 километра, видя репортер на БТА. Последните автомобили са на международен път Е-79 в района град Дунавци, пред входа на Видин. От там до трасето, водещо до подходите на моста, се налага шофьорите на товарните автомобили да чакат повече от 18-20 часа, каза Цветан Илиев, пътуващ с товар от Пловдив към Унгария. Той и колегите му се оплакват, че на пътя няма никакви условия за толкова дълги престои, няма тоалетни, място за изхвърляне на боклука, места за хранене.

По това трасе единствените места с уредени паркинги са само две- пред входа на Видин и край бензиностанция "Съни Ойл", но те са с малко места и са недостатъчни, коментира още Илиев.

Днес по спешност във Видин на работно посещение във връзка с опашките и интензивния тежкотоварен трафик пристигна заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов, съобщиха от Областната администрация.

Снимка: Областна администрация Видин

Предстои провеждането на процедури за обособяване на буферен паркинг преди подхода към Дунав мост 2, с площ от около 100 декара. Това е обещал председателят на Надзорния съвет на дружеството, което стопанисва инфраструктурния обект Христо Монев на среща със заместник-министъра. Катинов и областният управител Огнян Асенов и Венцислав Катинов направиха обход на околовръстният път на Видин в посока Дунав мост 2.

Възможностите за облекчаване на трафика, конкретни мерки и допустими варианти за извеждане на част от дейностите извън зоната на пункта, за да се увеличи капацитетът на преминаване през граничния пункт са обсъдени с ръководството на Българо-румънското дружество "Дунав мост Видин - Калафат" АД, директора на Областната дирекция на МВР - Видин и началника на Гранично полицейско управление - Видин.

На институциите, работещи на граничния пункт, е обърнато внимание да работят с повишена активност, в условията на непрекъсната и навременна междуинституционална комуникация, с цел по-бързо и адекватно решаване на проблемите с тежкотоварния трафик, съобщават още от пресцентъра на областния управител.

Спряха камионите и в област Плевен заради опашки на ГКПП в Русе

От 16 часа днес на първокласния път Бяла - Ботевград в посока Русе, в района на Долни Дъбник - преди село Ясен е спряно преминаването на тежкотоварни автомобили. Това съобщи за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова. Тя добави, че камионите се отбиват в локалното платно.

На място движението е регулирано от пътни полицаи. Причината за тази мярка е образувалата се километрична опашка от тежкотоварни автомобили в пътния участък Бяла - Русе, поясни Цветкова. Това налага тежките машини да изчакат. Леките автомобили преминават безпрепятствено.