За пореден ден има километрични опашки от тежкотоварни автомобили, чакащи да преминат границата при пункт "Дунав мост". Според NOVA опашката от камиони сутринта е била 15 км., като шофьори чакат с дни, за да преминат границата. Задръстванията станаха причина за поредица от протести на хора от близките до Русе населени места. 

Всички гишета на вход и изход от страната ни работят с пълен капацитет, но заради изключително големия брой тежкотоварни камиони над 12 тона обработката на товари се бави и се образуват опашки, информира БНР. Това предизвиква недоволство както у хората от близките населени места, така и у шофьорите.

"Как до отида до паркинга, после като се върна, тази шайба... какво правим. И като влезеш в Румъния... прас - 1000 евро е глобата", каза недоволен шофьор пред общественото радио. А пред NOVA други водачи разказват, че като чакат на 40 градуса, в кабините им става над 70 градуса и вече търпението им се изчерпва.

Според Христо Монев, заместник-председател на "Дунав мост 2" причините за опашките са, че трафикът е голям: "Всички, които влизат през "Капитан Андреево", "Лесово", "Кулата", минават през двата моста и през "Калотина". Само че оттам минават и почти половината от преминаващите през "Дунав мост". А сега е и сезонът на туристите". По думите му, спрямо юли и август миналата година, трафикът е увеличен с 10%. И не може да се направи нищо за съкращаване периода на чакането по опашки. "Ние не сме в Шенген и при нас се извършва граничен контрол", подчертава Монев.

Само през вчерашния ден през граничния пункт са излезли от България 1503 камиона, което по данни на агенция "Митници" прави "Дунав мост" най-натоварения изход от страната.

Според специалисти едно от решенията на проблема е да се въведе денонощен режим на работа от служителите на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ), които да отклоняват камионите за почивка.