Имахме среща с Асоциацията на банките и като цяло срещнахме тяхната подкрепа за разплащането над 5000 лв. само по банков път, заяви той. България е изключение в ЕС приходната администрация да няма достъп до банкови сметки на фирми и граждани, според него.

Вчера правителството одобри идеята за ограничаване на кешовите плащания и за задължително плащане на заплатите по банков път. До края на годината ще се въведе и у нас такъв регламент, но по тези въпроси престоят още 2-3 срещи между ръководствата на НАП и асоциацията на банките.

Единственото притеснение на банките бе за достъпа на НАП до банковата информация, която може да се използва за некоректни цели, отбеляза Стефанов. Той участва днес заедно с ген. Ваньо Танов, директор на агенция „Митници” в заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на която двамата бяха изслушани от депутатите относно отчетите до 31-ви август и прогнозите им за изпълнение на приходите за 2010 г. Стефанов се похвали, че тази година от НАП са предотвратили измами за над 1 млрд.лв. с ДДС, предаде БГНЕС.

Общи приходи в размер на 7,596 млрд. лв. от началото на годината до края на август, отчете ръководството на НАП пред парламентарната комисия по бюджет и финанси. Общите приходи, събрани от НАП, са по-малко в сравнение със същия период на миналата година с 12,4 процента или с 1,079 млрд. лева, предаде БТА. Общо 153 млн. лв. по-малко са приходите от осигуровки или около пет процента, отчетоха още от НАП. Към края на август приходната агенция е изпълнила 63,6 процента от годишния си план.

Според ръководството на агенцията до края на годината ще има преизпълнение на актуализирания план на Бюджет 2010 с около 3,6 процента.Според днешнатат прогноза на Стефанов ще бъдат събрани почти 12 млрд. лв., като ще има преизпълнение на ДДС, но неизпълнение на осигуровките и корпоративния данък. Що се отнася до митниците, които събират ДДС при внос, те очакват ръст от  17.5% спрямо 2009 г. Приходите в променения бюджет са с 1.9 млрд. лева по-малко от първоначално предвидените.