214 богати българи имат частни сметки в евро за над 1 млн. лв. Други 117 нашенци са депозирали в банки по над милион, но в родна валута.
Малцина упорито държат на долара. Само 18 са влоговете над милион в щатска или друга валута.
Общата сума на депозитите е над 808 млн. лв. Това означава, че всеки влог е средно по 2.3 млн. лв. В сравнение с юли т.г. милионерите са се увеличили с 12.
В същото време 113 българи са кредитни милионери. 91 от тях са взели заеми в евро, 19 - в левове. Едва трима са теглили над милион в други валути.
Българинът има изключително ниска финансова култура и трудно борави с продуктите, предлагани от банките. Това показва изследване на БАН за задлъжнялостта на българина и способността му за обслужване на кредитните задължения, представено в средата на миналия месец. Според изследването, над 83% от българите не могат да преценят дали разработен бизнес план улеснява получаването на кредит. Едва 4% от българските домакинства търсят експертна помощ при вземането на крупни финансови решения, а 70% - изобщо не са в състояние да дадат оценки за кредитната политика на банките.