Според него административната некомпетентност е един от основните проблеми на българското земеделие.
Над 2 хиляди фермери, които нямат животни и не са предавали мляко са получили близо 2 милиона лева субсидии за произведено мляко. Това е станало миналата есен, разкри новият екип на земеделското министерство, предаде БНТ. Парите са платени без стопаните да са проверени дали наистина отглеждат животни. Голяма част от тези фермери са имали животни, но по различни причини са затворили фермите и не са предавали мляко. А субсидии са получили на база закупени квоти. Проверки ще изясняват защо е допуснато това и кой е отговорен. Стопаните обаче няма да връщат пари.
"Действително европейското законодателство позволява на един човек, независимо че няма животни в продължение на 2 години, той да бъде притежател на тази квота и тя да не му се отнема. Но едно е да притежаваш квота, друго е да получаваш държавна помощ за произведено мляко", каза зам.-министър Цветан Димитров.
От 20 дни у нас би трябвало да работи млечна борса за квоти. Оказа се обаче, че продажби няма, тъй като квотите се предлагат на фиксирана стойност от 10 стотинки за литър, което е далеч под пазарната цена. Така мнозина искат да купуват, но продавачи няма. А някои стопани въобще не са чували за борсата.
Стопаните, които искат да закупят млечни квоти за догодина, трябва да подадат заявление в Регионалните офиси на Разплащателната агенция до края на този месец. А за да се раздвижи пазарът на квоти, министерството ще поиска от Брюксел нова помощ. С нея държавата ще изкупува квоти от стопаните, които нямат животни на изгодна за тях цена от 30- 40 ст. за литър и ще ги продава на по- големите фермери.  "Разчитаме, че интересът тогава ще бъде много по-голям, за разлика от сегашните 10 ст. на литър", каза зам.-министър Димитров. Очакванията са, че реално действаща млечна борса ще има през април догодина.