Дори полетът на премиерът Борисов не успя да се приземи в София при завръщането си от Ливан, а беше пренасочен към Пловдив, и то със закъснение, съобщи Би Ти Ви. В правителствения "Еърбъс” А-319 пътуваше делегацията на премиера, министрите Николай Младенов и Трайчо Трайков, бизнесмени и журналисти. 

След двучасов полет от Бейрут самолетът кръжа известно време и въпреки гъстата мъгла долу започна заход за кацане. В последния момент обаче екипажът се отказа и той вдигна носа на самолета. Правителственият самолет направи завой и след 25 минути кацна на летище Пловдив. На летището делегацията се смеси с клиентите на чешките авиолинии с полета от Прага.

Десетки бяха отменените полети
на летище София през деня. Нормално излетяха сутринта самолетите на "България Ер" за Амстердам, на "Уиз Еър" - за Рим, и на австрийските авиолинии - за Виена.
В 14 ч. излетяха и самолетите за Лондон и Мадрид.

Към 10 ч. от аеропорта обясниха, че пистата е почистена и се очаква времето да се оправи, за да работи летището по нормалния си график. Мъглата обаче не се разсея.

Повечето кацащи самолети на летище София се пренасочват към летищата в Пловдив, Бургас, Солун, Букурещ.  Пренасочването става според преценката на авиокомпаниите, обясни оперативният директор на летище София Николай Кабакчиев пред "Фокус".

Въпреки проблемите, които създаде мъглата тази сутрин, ситуацията се нормализира, заяви пред "Хоризонт" Николай Кабакчиев.
"Прогнозата за близките два дена е времето да бъде с мъгла. След това очакваме да завали дъжд и сняг, което пък ще реши проблема с мъглата. Така че, надяваме се да бъде малко по-леко и за пътниците, които ще пътуват, и за посрещачите", добави той.  


Летище София е строено малко преди Втората световна война от немски инженери за военни цели. За целта е търсен терен с висока степен на мъгла, за да не може да бъде атакувано от вражески бомбардировачи. За граждански цели е използвано летището в Божурище.
След войната военното летище е преоборудвано в гражданско. Преди 2 години беше пусната нова писта.

Последна актуализация в 20,30 ч.