Магистратът от Окръжния съд във Велико Търново бе арестуван в края на октомври 2010 г. за получаване на подкуп.
Славчо Петков поискал 25 000 лева от подсъдимия за кражба Емил Шопов, за да бъде върнато делото му на първоинстанционен съд. Магистратът успял да прибере 16 000 лева на три вноски, след което бил задържан.

В края на май 2012 г. Софийският градски съд призна за виновен Петков и го осъди на 5 години затвор. Столичните магистрати счетоха, че версията на вече бившия им колега, според която парите на Шопов всъщност били заем, който той трябвало да върне, е житейски недостоверна. Те решиха Славчо Петков да плати и глоба от 7000 лева, както и да бъде лишен от правото да упражнява юридическа професия за срок от 8 години.

Съдията обаче обжалва и делото се пренесе в Софийския апелативен съд, където бе засекретено. През следващите две години заседанията се провеждаха при закрити врата, а в началото на юни 2014 г. апелативните магистрати произнесоха оправдателна присъда.

Върховният касационен съд обаче реши, че процесуалните действия на въззивния съд не отговарят на принципното изискване за обективност, пълнота и всестранност на съдебното изследване на всички обстоятелства по делото и внимателна проверка на доказателствата. Освен това, според върховните магистрати, постановеният съдебен акт се отклонява от изискванията.

Затова ВКС отменя оправдателната присъда и връща делото за ново разглеждане в Софийския апелативен съд. В мотивите на магистратите е записано, че при това ново разглеждане съдебният състав следва да отстрани допуснатите нарушения, дали основание за отмяна на въззивната присъда, да извърши пълноценен доказателствен анализ, въз основа на който да формира своите изводи по фактите и правото.