Това заяви лидерът на РЗС Яне Янев след среща с директора на данъчната агенция Красимир Стефанов, предаде БГНЕС.

Миналата седмица Янев обяви, че има документи, според които вицепремиерът и съпругата му са се сдобили с 6 апартамента в София за 462 000 лева по съмнителен начин.

Янев заяви пред журналисти, че е съобщил на Стефанов, че има достоверна информация за "къртицата", която заема пост първи негов заместник. Според лидера на РЗС този служител на висок пост може да повлияе на обективността на разследването срещу Цветанов. Янев обаче не назова име.

В момента НАП има четирима зам.-шефове - Тошко Тодоров, Бойко Атанасов и Стоян Марков и Димана Митева. От тях само за Тодоров е известно, че е близък до ГЕРБ - той беше икономически експерт на партията в предизборната кампания, докато работеше на граждански договор към ДАНС.

"Г-н Стефанов видимо беше учуден, но по изражението на лицето му разбрах, че и той има не малка информация за "къртицата". Мисля, че и той има вътрешни опасения, че ще влияе, защото тя е "къртица" не на кой да е, а на Цветан Цветанов", коментира лидерът на РЗС, цитиран от Дарик радио.

След седмица от партията ще бъдат изпратени документи, свързани с нарушенията на вътрешния министър до съответните институции в Европа, които са компетентни да оценят случващото се у нас, заяви още Янев.

По думите му шефът на НАП е потвърдил намерението си добросъвестно да използва предадените от РЗС факти и документи и да има безпристрастност при разследването и анализа от НАП.

От РЗС настояват за цялостна проверка на имотното състояние както на вътрешния министър и на съпругата му като физически лица, така и на "обръч от фирми, които са били тайна за обществото и са поддържали израстването му като политическа фигура".

"Ще се окаже, че Цветанов неслучайно стана вътрешен министър и неслучайно зад него стоят определени регионални олигарси тип "Бояджиев", каза Янев. Според РЗС, Бояджиев е подарил част от имотите на Цветанов и всичко, което е направено чрез нотариусите, може да се окаже фиктивно.

Самият вицепремиер сам вече обяви, че димитровградският строителен предприемач Тодор Бояждиев е негов приятел и че дори е бил кум на дъщеря му. Той му продал жилището, в което, според него, няма нищо незаконно.

Според Янев обаче, НАП не може да направи цялостно, безпристрастно и ефективно разследване по сигнала, ако не получи необходимото съдействие на ДАНС.
"Въвличането на ДАНС по този сигнал е необходимо, тъй като по стечение на обстоятелствата Цветанов заема пост, чрез който може да влияе, а неговата съпруга работи в ДАНС и също може да упражни въздействие", поясни той.

Лидерът на РЗС обяви още, че партията му подготвя законодателна инициатива за създаване на Държавна агенция за фискални разследвания.
"Считаме, че шефовете на НАП и митниците трябва да имат възможност да правят фискални разследвания и тази агенция да бъде под тяхната юрисдикция. В рамките на тази агенция би трябва да има данъчна и митническа полиция и разузнаване. Досега подобна инициатива е спирана от Цветан Цветанов", посочи Янев.
Според него Красимир Стефанов е обещал след седмица-две, когато получи законопроекта, да натовари експерти от НАП, които да се произнесат по него. Шефът на приходната агенция не отрекъл идеята, тъй като подобни практики има и в други страни на ЕС. 

По-рано днес Яне Янев съобщи, че дава на съд Цветанов за обида и клевета заради изказването му, че е политически рекетьор и измамник.