В интервю за вестник "Райнише пост" Михаел Фухс, заместник-председател на групата на християндемократите в Бундестага, казва, че въпреки финансовата помощ от ЕС Гърция е рухнала.
"Гърция е банкрутирала. Вероятно нямаме друг избор освен да приемем опрощаване на най-малко 50 процента от нейния дълг", посочва Фухс, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА.
Фухс оглавява влиятелната бизнес група на Християндемократическата партия в парламента.

Снощи Министерството на финансите на Гърция обяви, че страната няма да може да се вмести през настоящата и следващата година в лимита за бюджетен дефицит, определен от кредиторите от "тройката" - ЕС, ЕЦБ и МВФ. Одобреният на заседанието на гръцкото правителство проектобюджет за 2012 г. е базиран на дефицит от 8,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) за тази година вместо очакваните 7,6 на сто. Финансовото министерство в Атина изрази надежда, че за догодина дефицитът ще бъде 6,8 процента от БВП, което също не влиза в лимита от 6,5 на сто, определен от ЕС и МВФ, допълва ДПА.

В резултат акциите на азиатските борси регистрираха силен спад, последваха ги и европейските.

Днес в Люксембург започва поредица срещи на министрите на финансите на страните от еврозоната, посветени на кризата на общата валута. Във вторник предстои редовна среща на Съвета на ЕС по икономика и финанси, посочва ИТАР-ТАСС.  

Гръцкото правителство междувременно реши да започне да съкращава броя на държавните служители, което е съществен елемент от плана за икономии. Планът предвижда създаване на т. нар. "трудов резерв", който да позволи държавни служители да бъдат на непълна заплата и след година да бъдат съкратени. Правителството планира до края на годината да постави 30 хиляди служители в този резерв, предаде БТА.