Основен акцент на форума ще бъде необходимостта да се овладеят дефицитите, без да се задушава икономическият растеж. Лидерите от Г8 ще разгледат широк кръг въпроси - гарантиране на сигурността, укрепване режима на неразпространение на ядрени оръжия чрез регулиране на регионалните конфликти, противодействие на тероризма и наркотрафика, помощта за развиващите се страни, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Държавни и правителствени ръководители на Г8 – Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Русия и САЩ, започнаха разговорите си на работен обяд, посветен на глобалното икономическо възстановяване.
По-късно към тях ще се присъединят шест африкански лидери, съобщи АФП, цитирана от "Фокус". Германският канцлер Ангела Меркел заяви преди срещата, че държавите от Г8 трябва незабавно да започнат да намаляват дефицитите си. В събота и неделя световните лидери пък ще се съберат в Торонто, където е срещата на Г20. 

Американският президент Барак Обама призова по-рано световните лидери от срещата на Г20 да се стремят към финансови реформи, насърчаване на развитието и засилване на световната икономика. Той изтъкна, че на предишните срещи на развитите и развиващите се страни са били взети решения, които са спасили световната икономика от крах и са поставили стабилна основа за развитие и изрази надежда, че Торонто ще продължи напредъка, предаде БНР, цитирайки Би Би Си и Франс прес.

Американският президент каза още, че проектозакон за финансови реформи в САЩ, одобрен от законодателите, ще постави под контрол действията на Уолстрийт и ще помогне за предотвратяване на нова икономическа криза.
На прага сме на приемането на най-строгата финансова реформа, която сме създавали след последеците от Голямата депресия, каза Обама. 

Сигурността на срещите на Г8 и Г20 ще струва почти 1 милиард канадски долара и ще бъде една от най-големите подобни операции в страната. Голяма част от парите са за кралската канадска конна полиция, пише ИТАРР-ТАСС, цитирна от БТА. Общо 10 000 служители на реда и военнослужещи, както и представители на частни охранителни фирми, ще гарантират сигурността на двете срещи.

Според информация на канадската медийна компания "Си Би Си", срещите ще струват на страната минимум 1,1 млрд. канадски долара (850 млн. евро). От общата сума 933 млн. д. (722 млн. евро) ще бъдат изразходвани за мерки за сигурност, а 160 млн. д. (124 млн. евро) ще бъдат са за настаняването на държавните и правителствени ръководители.

Опозицията обвини правителството на премиера Стивън Харпър, че с поканата си към 20-те водещи икономически сили в света е осигурил на Канада "най-скъпите 72 часа в историята на страната". 

Последната среща на Г-20 в Питсбърг през септември 2009 г. струваше само 18 млн. щ. долара, а срещата в Лондон през април миналата година - 30 млн. канадски долара.