Това са най-важните взаимоотношения въобще. Отношенията между мъжете и жените. Те определят всичко останало. Тези взаимоотношения се обсъждат в новия епизод на подкаста "Trendy". 

Поводът за разговора между актрисите Василена Винченцо, Милена Николова-Миленита, драматурга Стефан Иванов и журналиста Даниел Ненчев е постановката в Театрална работилница "Сфумато" - "Женските изкуства за щастливо съпружество", която можете да гледате на 19 май, от 21:00 ч.

Във време на криза на взаимоотношенията заради пандемията, насилието, сложността на света, разводите и т.н. - темата е изключително актуална. Чуйте аудиофайла!

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Представлението е за срещата между жени от различни поколения и векове, за техните истории, истини и самозаблуди и за дългия път към диалога, разбирането и равнопоставеността между половете, който все още предстои да бъде изминат. Съвременната жена се оглежда в миналото си, за да осмисли и разбере своето настояще.

Милена Николова-Миленита и Василена Винченцо

Снимка: Кети Райкова

"Женските изкуства за щастливо съпружество" на Йона П. Стоянова е любопитен поглед към живота на българската градска жена в периода на Царство България. В този наръчник за успешен брак от миналия век е описано всичко необходимо, за да бъдат нашите прабаби добри съпруги, всеотдайни домакини и грижовни майки в очите на обществеността.

Притеснена от нарастващия брой разводи (само в Русенската епархия те са 132 през 1929 г.), авторката е създала интригуващата творба, която към днешна дата изумява с консервативния прочит на женската роля в българското общество. Някои порядки изглеждат остарели и неприложими, а други - съвсем актуални, но едно е сигурно - книгата въвлича в един увлекателен разказ, предизвикващ размишления и усмивки.

А знаете ли какъв костюм трябва да носи кавалерът, когато е на път, езда, лов или танцова забава? Как е учтиво дамата да държи бинокъла си по време на театрално представление?

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Откъс от представлението:

"Да знаеш от мен тогава, неприлично е за една дама, когато се намира на културно мероприятие, да се вглежда с бинокъла си в непознат или дори познат господин. На такива събития не се отива заради публиката, а да се гледа културата, изкуството. Неприлично е да се разглеждат много явно другите хора. Ако някой бъде заставен да излезе по време на събитието, поради това, че има сърцебиене или му тече кръв от носа, трябва тихо и незабелязано да напусне мястото си. Когато пък някой припадне, седящите наоколо трябва веднага да скочат и да му услужат с каквото могат, дори да им е съвършено непознат. Неприлично е за млади момичета да посещават мероприятия с двусмислено съдържание. Ако се срещат и чуват пикантни изрази, добре възпитаните дами не избухват в смях, нито пък свеждат засрамено очи. Те остават равнодушни, сякаш нищо не се е случило. През време на мероприятието не яж бонбони, шоколад или сандвичи. Не посещавай никакви мероприятия, когато те измъчва силна хрема или кашлица".

Милена Николова-Миленита

Снимка: Кети Райкова

Василена Винченцо

Снимка: Кети Райкова