Какво се случи до този час?

Хората с увреждания, при които за водещото заболяване не може да има частично или пълно възстановяване, трябва да има пожизнен ТЕЛК, настоява националният омбудсман.

Раздвижване по северното Черноморие - освен румънци, на почивка пристигат туристи от Чехия и Полша.

В Япония осъдиха бивш министър на правосъдието за купуване на гласове в полза на съпругата му.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

А какво ще кажете за това?

Най-сигурният начин за свободен живот и движение е ваксинацията. Това каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду след среща с ресорния ни министър Стойчо Кацаров, пише "24 часа". На срещата обаче не е бил постигнат консенсус по един от големите проблеми от последните седмици. Става дума за хората, които са преболедували COVID, но инфекцията е установена и доказана с антигенен тест. Този резултат за момента не се приема като релевантен за преболедуване и съответно не може да се издаде сертификат, както могат да направят хората, доказали заболяването си с PCR тест. Така за много хора се ограничава свободното пътуване, защото, за да получат сертификат пред тях остава възможността за пълна ваксинация или за PCR тест с отрицателен резултат преди всяко пътуване.

Страните от ЕС се споразумяха миналата седмица да смекчат ограниченията за пътуване през лятото и това ще позволи на изцяло ваксинираните туристи да не правят тестове за Ковид-19 или да се подлагат на карантина, пише БТА. Междувременно авиокомпанията "Луфтханза" съобщи, че вече позволява чекиране с дигитален ваксинационен паспорт. Германия започна да издава QR код за тези, които са изцяло ваксинирани.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.