Климатичните промени са фактор за промяна на бизнеса, професиите, работните места, уменията, отговорностите. Какви са "зелените" работни места и какви са изискванията към онези, които ще ги заемат? На тези въпроси отговаряме заедно с доц. д-р Марина Стефанова - ръководител на магистърската програма "Отговорно и устойчиво управление" и ЕSG Академия в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", председател на Асоциацията на специалистите по устойчивост, Добромира Манасиева - член на УС на Българската асоциация за управление на хора, професионалист с дългогодишен опит в стратегическото управление на човешките ресурси, Каталин Хернер, изпълнителен директор на асоциация KÖVET в Унгария (фрийленс продукция от Унгария) и Грета Груоуде, ръководител на отдел "Управление" във Vilniaus Kolegija, Литва (продукция на Ziniu Radio). 

Климатичните промени са фактор за промяна на бизнеса, професиите, работните места, уменията, отговорностите. "ЕЅG нe ca пpocтo любимитe тpи бyĸви нa мeниджъpитe пo цeлия cвят пpeз пocлeднитe гoдини. He e и cмoĸинoв лиcт, зaд ĸoйтo гoлeмитe ĸoмпaнии дa ĸpият дoceгaшнитe cи бeзoтгoвopни ĸъм плaнeтaтa ĸopпopaтивни пpaĸтиĸи и дa твъpдят, чe ca ce пpoмeнили. Eĸoлoгичнoтo, coциaлнo и ĸopпopaтивнo yпpaвлeниe e нoв нaчин нa пpaвeнe нa бизнec, ĸoйтo щe дoнece пoвeчe пpoмeни, oтĸoлĸoтo АІ и дигитaлизaциятa", ĸaтeгopичeн e eĸcпepтът пo ycтoйчивo paзвитиe Чeли Лoйд.

Какви са процесите, които наблюдаваме по отношение на ESG, бизнеса, работните места и уменията - по темата разговаряме с доц. д-р Марина Стефанова - ръководител на магистърската програма "Отговорно и устойчиво управление" и ЕSG Академия в Стопанския факултет на СУ Св. Климент Охридски", председател на Асоциацията на специалистите по устойчивост. "До миналата година имаше бум в търсенето на финансови специалисти, които могат да оценят риска в темите в екологията, колеги, които могат да инвестират нашите собствени пари. Най-вероятно ще го има още една-две години в зависимост от динамиката на компаниите. В момента има огромен бум при търсенето на юристи, защото те пишат новите политики, и одитори, за да могат да одитират информацията, която ще се оповестява от следващата година. Онова, което очакваме след две- три- пет години напред, са хора с продуктов дизайн, технически специалности от вода, канализация, въздух, енергия - всичко, което може да създаде новото решение, за което вече ще има пари и процедура как тези пари да се влагат по законен и умен начин. И оттам нататък във всяка една длъжностна характеристика ще има малки компоненти на устойчивостта, с които да можем да покажем, че това е новото нормално, навсякъде във всички индустрия. Ще има и едни специалисти като мен, които да могат да управляват процеса и да поставят следващата граница в устойчивото развитие на компаниите в доста по-несигурен свят, смята доц. д-р Марина Стефанова.

Според Добромира Манасиева - член на УС на Българската асоциация за управление на хора, професионалист с дългогодишен опит в стратегическото управление на човешките ресурси, са необходими и много силни умения в посока на влияние, че това е важна тема и тя трябва да бъде възприета, така че да може компаниите да осъзнаят резултатността, която тези индикатори и фокусът върху тях могат да имат върху приходите и успеха на компанията. "Преквалифицирането е едната от пътеките, по която стигаме до такива специалисти. Другата е образованието", отбелязва още Добромира Манасиева.

Не е лесно за компаниите и организациите, които искат да получат актуална информация за уменията, необходими за прехода към зелена икономика, казва Каталин Хернер, изпълнителен директор на асоциация KÖVET в Унгария.

Що се отнася до това доколко "зеленият преход" ще промени структурата на заетостта тя е уверена, че ще има все по-голямо търсене на специалисти в областта на екологичната устойчивост.

Грета Груоуде, ръководител на отдел "Управление" във Vilniaus Kolegija, Литва, отбелязва, че до 2030 г. се очаква да бъдат заети над 30 милиона работни места в областта на екологията. Според нея нуждата от специалисти в областта на управленските процеси също ще нараства. Грета Груоуде, казва също, че основните умения, необходими на специалистите в областта на устойчивото развитие, ще бъдат способностите за сътрудничество, аналитичните умения и управлението на проекти.


Подкастите от поредицата "Green Deal" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.