С какво ще запомним този ден? 

"Повече от 30 години след началото на прехода, когато започнахме да се обучаваме на политическа и гражданска култура, е крайно време да започнем да възприемаме българския политически живот извън Байганьовското "всички са маскари". Трябва да имаме способността да осмисляме и разбираме процесите и да защитаваме избора си" - в Podcast новините чуйте още от коментара на журналиста и политически репортер на bTV Теодора Енчева. 

И още от темите, които ще чуете:

Инцидент с военен пилот на самолет СУ-25 е станал в района на авиобаза "Безмер" до Ямбол, съобщиха от Министерството на отбраната. Около 14 ч. днес при заход за кацане летецът е катапултирал. Той е в добро състояние и контактен. Оказана му е първа медицинска помощ на място и ще бъде транспортиран до ВМА - Сливен. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов са се отправили към авиобазата край Ямбол. 

Корабът "Вера Су", който заседна преди около година край местността Яйлата, днес трябваше да бъде продаден на търг с явно наддаване. Той беше насрочен за 11 часа в сградата на "Морска администрация - Варна". Нито една фирма обаче не е внесла документи за участие в наддаването. Очаква се в максимално кратки срокове да бъде назначен втори търг. Началната цена е 460 хиляди щадски долара без ДДС. Операцията по спасяването на "Вера Су" е струвала около 2 милиона и 700 хиляди лева. Очакванията са държавата да си върне поне половината сума от продажбата на кораба.

Германските служби за сигурност се опасяват, че газопроводът "Северен поток 1" ще остане неизползваем завинаги, след като бяха установени големи течове от тръбите на "Северен поток 1" и "Северен поток 2", минаващи по дъното на Балтийско море. Това съобщава германският всекидневник "Тагесшпигел", позовавайки се на правителствени източници. Ако течовете в двете тръби на "Северен поток 1" не бъдат отстранени бързо, големи количества солена морска вода ще проникнат в тръбопроводите и ще причинят корозирането им. Германските власти ще затегнат контрола над своите териториални води, като техни кораби ще наблюдават по-отблизо съответните маршрути на ключови инфраструктури обекти, пише още изданието, цитирано от "Ройтерс".

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Двама българи направиха пробив в системата за сигурност на мюнхенското летище. Как? Чуйте в Podcast новините.