С какво ще запомним този ден?

През призмата на политическото говорене понятията около минималната работна заплата много се омешаха. Не се мисли и как ще се финансират разходите, които парламентът планира. А следващата година в икономически план се очаква да е тежка - още от коментара на икономиста Владимир Сиркаров чуйте във вечерните Podcast новини. 

И още от темите, които ще чуете: 

82% от работодателите смятат да дадат коледни бонуси на служителите си, сочи изследване на Българската търговско-промишлена палата, проведено сред около 100 браншови организации и предприятия от различни сектори на икономиката. Сред тях услуги, строителство, търговия и др. Спрямо 2020 и 2019 г. процентът на фирмите, които ще дадат коледен бонус, се увеличава с около 20 на сто. 42% от работодателите изтъкват като причина за поощрението желание да мотивират и запазят служителите си. Най-много предприемачи - 36 на сто, ще раздадат бонуси до 200 лв. Между 200 и 500 лв. за Коледа ще получат работещите в 25% от фирмите у нас, а 23% от мениджърите ще дадат допълнително между 500 и 1000 лв. на всеки свой служител. Над тази сума ще получат само в 14 на сто от фирмите.

Депутатите приеха на първо четене промени в законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. Така ще се въведе вноска за преработвателите на руски нефт у нас, какъвто е само "Лукойл". Вноската ще се набира във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и ще се използва за компенсация на всички потребители, включително за бизнеса, и ще се прехвърлят в Приходната агенция. Според вносителите от ГЕРБ със сегашната промяна компенсацията може да стигне 1 лев на литър. И още една добра новина за шофьорите: от 1 януари догодина влизат в сила нови, по-ниски цени на винетките и тол таксите у нас. Всички видове електронни винетки за пътни превозни средства с маса до 3,5 тона ще поевтинеят с близо 10%. Годишната винетка ще струва 87 лева, тримесечната - 48 лева, за месец ще е 27 лева, а седмичната - 13 лева. Уикенд винетката ще струва 9 лева.

България се изкачи с едно място в световната ранглиста на Международната футболна федерация., предаде "Корнер". Родните футболни национали вече са №71, измествайки от тази позиция Кабо Верде, а интересното е, че за втора поредна година "лъвовете" ще завършат на това място. Така бе и през 2021-а, когато селекционер бе Ясен Петров, заменен от Младен Кръстаич след това. Класацията на световната футболна федерация се изготвя на всеки два месеца. Световният шампион Аржентина не е №1 в подреждането. Лео Меси и компания са втори, докато лидер е Бразилия. Топ 3 се допълва от Франция, а Белгия и Англия следват на четвърто и пето място.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Българка е част от екипа, заснел филма "Аватар 2". Коя е тя, чуйте във вечерните Podcast новини.