"Тази професия е доста разтеглива. Правиш много различни неща, не само изложби. Кураторът създава един изложбен проект от А до Я. Най-висшият пилотаж е куратор на свободна практика" - това казва Весела Ножарова, изкуствовед и куратор с над 25-годишен опит в професията и лектор в най-новото "Училище за куратори".

Темата за кураторството и необходимостта от млади куратори е фокус в новия епизод на подкаста на Dir.bg "Trendy".

Целта на училището за куратори е да въведе млади хора, изкушени от професията - в теми като изложбен дизайн, съвременна философска култура, културологични и социокултурни проблеми.

"Правенето на бюджети, търсенето на пари, работа с художници по проектите - всичко свършва с парцала, след който да се открие изложбата", обяснява Весела Ножарова и допълва: "Но същностното е изграждането на идеята за един художествен проект и неговото комуникиране с публиката. Най-важното е, че кураторът, е тази брънка между творбата и публиката. Той създава смисъл и контекст от произведенията".

Все още професията не е много позната в България, казва философът Станимир Стоянов, според когото новото училище ще има и чисто образователна дейност - да запознае масовата публика за професията куратор и защо тези кадри са ценни.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Източник: Център Кристо и Жан-Клод, колаж: Траяна Генчева, Dir.bg