Защо денят започва така?

Защото европейските държавни ръководители се събират в Брюксел, за да обсъждат политики за икономическо възстановяване и бъдещите отношения с Русия.

Осъдиха преводачка на Пентагона, шпионирала за "Хизбула".

А може би, защото над 6 процента от европейците страдат от различни форми на клинична депресия.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

А какво ще кажете за това?

От 1 юли всички стоки, които гражданите на Европейския съюз пазаруват от трети държави по електронен път, ще се облагат с ДДС, независимо от тяхната стойност. Досега от данък бяха освободени пратки, които не превишават 30 лева.

За да е по-лесно на онлайн купувачите, са предвидени специални режими, които да опростят събирането на ДДС при внос на пратки със стойност до 150 евро, пише "24 часа".

Първият вариант е данъкът да влиза в цената на стоката и клиентът да я плаща директно на онлайн продавача в момента на покупката. Така няма да се налага да заплаща непредвидени такси при доставката на стоките. Тази схема е използваема само ако онлайн търговецът е регистриран в системата IOSS.

Ако не е така, е предвиден специален режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос. В тези случаи получателят на пратката може да избира между това лично да подаде декларация по специалния режим, за което обаче трябва да разполага с електронен подпис, или да използва услугите на пощенския оператор или куриерската фирма, отговорни за доставката на поръчаната стока, които срещу такса да го представляват пред агенция "Митници".

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.