Западната срещу будистката концепция за щастие се обсъждат в този епизод на подкаста на Dir.bg "Trendy".

В западната цивилизация има корелация между парите и щастието, но оказва се има и по-важни аспекти от финансовия. Така например, според директора на института за изследване на щастието в Дания - Майк Викинг: "Хората не могат да бъдат истински щастливи, ако им липсва усещането, че сами направляват живота си". Друго важно условие за усещането ни за благосъстояние е принадлежността ни към кауза или общност, способността да даваме и най-вече качествените взаимоотношения с околните.

От друга страна са будистките идеи за щастие, например тези на Матю Рикар - френският будистки монах, бивш биохимик, който живее в манастир в Непал и е наричан "най-щастливия човек в света". Според него: "Щастието е умение. Емоционалният баланс е умение. Състраданието и алтруизмът са умения. И като всички останали умения могат да се развиват. Стига да положиш време и усилия". Рикар дава и друга идея за достигане да благосъстояние на духа - "Стреми се да улавяш свежестта на настоящия момент с чистотата на пробуденото съзнание".

В подкаста може да чуете спора между Милена и Даниел, арбитриран този път от Стефан Прохоров, драматург и режисьор, чиято най-нова пиеса се занимава с политическото измерение на щастието и как личното щастие се формира от представите за щастие в обществото.

Поводът за разговора е последният доклад "World Happiness Report", който акцентира на това, че увеличението с близо 4% на годишния брой на смъртните случаи в световен мащаб в следствие на пандемията от Covid-19 представлява сериозна загуба на социалното благосъстояние.

Друг извод от доклада е, че за живите има по-голяма икономическа несигурност, тревожност, нарушаване на всеки аспект от живота, в съчетание със стрес и предизвикателства за психическото и физическото здраве.

Преди пандемията, за изненада на мнозина, според същия доклад, изготвян на годишна база, по най-различни критерии, България беше една от най-бързо изкачващите се в класацията държави в света по усещането за щастие.

А вас, какво ви прави щастливи?

Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic