Коментари - Щастието - будистки VS. западни идеи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е тва е щастие..... на тая убава мома да и го нашмуиш с удоволствие през тия шарени килоти..... и да се наслаждаваш на прекрасната. гледка гледка....... стоманенобетонни стъклени кули....... под незабравимият вой на сирени.......... и приятният шум от ниско прелитащи хеликоптери и самолети истински сити оргазъм..

И ко правим със щастието, като нито сте Будисти, нито сте Западняци? Ядете едно шкембе чорба с много чесън, пускате звучен и миризлив газ под юргана и си знаете мястото докато не сте развили дълбока шизофрения!

Боговете на народите са демони и идоли.едва ли човек може да е напълно щаслив в този свят на скърби и страхове.единствената надежда е в Христос

Будизмът се занимава основно с три неща: среден път( не е нещо по средата между две крайности), шунята( пустота) и нирвана. И трите се постигат със съсредоточеност на ума, а не с философстване.

Имаме си автентично и актуално духовно учение, надвишаващо в пъти по истинност и пълнота източните традиции , както и достиженията на това което се нарича съвременна наука. Изучавайте него!

Не знам какво имат предвид под "будизъм" авторите,ама май смърди на повърхностна западна интерпретация на будизма, една от любимите теми на пишман интелигенцията. Будизмът като духовно учение (във всяко от трите си основни направления - интересно дали авторите знаят за какво става дума) е принципно тъжна и безутешна система от концепции, при това - пълна с лицемерие: например открито се отхвърля всякакво материално благополучие и стремежи, обаче се разчита на съвсем материално спонсорство на будистките общини. А самата крайна цел - нирваната - смърди на стопроцентов солипсизъм. За капак - будизмът почти ел ипшен от чувство за хумор. А "Мъдростта се изпитва със смях" (стара китайска поговорка) Лично аз предпочитам много по-позитивния, весел и жизнерадостен даосизъм. "Щастието е просто нещо: прави по-често това, което те кефи, и прави все по-малко това, което не те кефи".

Винаги се веселя, когато някой интелектуалничи по теми, които нямат нищо общо с интелекта. Щастие и будизъм в едно изречение е турлюгювеч, който няма нищо общо с учението на Гаутама Буда. Да , дори Далай Лама има книга за щастието, но това не е будизъм, а елементарен опит за маркетинг на западния пазар.

Почти нищо няма вярно от това, което сте написали. Гледайте си историята, философията я оставете поне докато не се образовате. Будизмът не е тъжен - просто отрязва фалшивия западняшки оптимизъм от корен. Признава, че в живота има проблеми. И ги решава. Дали на Вас ви харесва методът за решаване, или не - е друга тема. Будизмът не отрича материалността - напротив, в една от школите особено ясно - Махаяна, е посочен средният път. Нито лукс, нито нищета. Нирвана няма абсолютно нищо общо със солипсизъм, ако знаете какво е това. Ако не знаете - вижте Бъркли, но дори и той го отрича в края на диалозите между Хилас и Филонус. Това пък, че будизмът не бил весел, е съвсем абсурдно. Целият дзен напр., е пълен със смешки. Така че - айде първо да четем, после да пишем. Става ли.

Щастието е просто нещо и се основава на простотата на случващото се и е много одалече от това "прави каквото те кефи и каквото не те кефи му бии шута", понеже такъв възглед е доста повърхностен и доста неща в живота вероятно няма да ни се получат както ни кефяте особенно ако сме на повърхността на разбирането за живота си като цяло.

таа, някои будистки функционери - от тези по-високопоставените в йерархията, и следователно по-добре обучени в тайнствата -посветени, обработват аурата на по-лековерни и по-богати простосмъртни и много финно ги убеждават да дават и да дават и да дават - от своите материални принадлежности - в парични знаци или предмети със стойност - както може. Това се нарича енергийно обработване също така. такива ми ти работи. всеки да внимава когато реши да се занимава с будизъм или подобни нему.