От кадровите промени и задачите, които служебното правителство ще постави на специалните служби и шефовете на полицията по места, зависи дали то ще успее да организира провеждането на извънредните парламентарни избори по прозрачен начин. Макар и признавани до сега, изборите не са били особено честни, заради купуването на гласове от малцинствата и прехвърлянето на цели селища от една партия на друга след взаимно договаряне, каза политикът от БСП Румен Гечев. Той е категоричен, че няма как да се сключват сделки с неформални лидери на малцинствата за купуване на хиляди гласове за милиони левове и това да не се знае от агентите на специалните служби и шефовете на МВР по места.

БСП е дала съгласието си социалистът Янаки Стоилов да бъде назначен от президента Румен Радев за правосъден министър в служебното правителство. Назначенията на Бойко Рашков за министър на вътрешните работи, на Кирил Петков за министър на икономиката и на Асен Василев за министър на финансите, Румен Гечев определи като попадения на президента Радев, като мнението се споделя и от колегите му в БСП. Гечев допусна, че е възможно по-голямата част от тези министри да останат и след изборите, ако се справят със задачите и ако бъдат препотвърдени от политическите сили, които те представляват.

Във връзка с участието си във временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при изразходването на средства от Министерския съвет, Гечев каза, че държавната фирма "Автомагистрали" е пощенска кутия. Според него тя не разполага с ресурс да изпълни възложената от Министерския съвет поръчка за 5 милиарда лева, като се създават условия за заобикаляне на закона за търговете и поръчките и прехвърляне изпълнението на избрани частни фирми, близки до ГЕРБ. Политикът от БСП уверява, че временната комисия, създадена от 45-ото Народно събрание, е била затрупана със сигнали от фирми и граждани за крупни измами и търговия с влияние.

  • Какво установи комисията по проверка за злоупотреби при изразходването на средства от Министерския съвет?
  • Защо бизнесмените, които разкриха пред комисията злоупотреби не са потърсили по-рано съдействие от компетентните държавни органи?
  • Какво показват назначенията на президента Румен Радев в служебното правителство?

Вижте отговорите на Румен Гечев "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Румен Гечев завършва през 1980 г. политическа икономия във Висшия икономически институт "Карл Маркс", днес УНСС. През 1988 г. специализира икономика в Илинойския щатски университет. През 1990 г. става член на БСП и в периода 1995 - 1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов. През 2013 г. е избран за народен представител от БСП. В 45-ото Народно събрание, е депутат от ПГ "БСП за България" и член на парламентарната комисия за бюджет и финанси.