"Едно е сигурно - ако изборите са нечестни, има още по-малък шанс те да свършат работа, отколкото ако поне осигурим изборите да са честни".

"Всеки начин на гласуване идва с проблеми, с които трябва да се справим, за да имат българските граждани доверие в изборния процес".

Кои са по-важните проблеми свързани с изборите от - хартията или машината, невалидните бюлетини, купения вот или "добрия помагач"?

Мотивацията на хората да гласуват или не - е свързана с тяхната ценностна система. Но механизмът, по който изборите се реализират е ключов за демокрацията и влияе пряко на въпросната мотивация. Ето защо, проблемът за честността на изборите е важен. В новия епизод на подкаста "Trendy" се обсъжда честността на вота за народни представители.

Чуйте интересния разговор, който успява да убеди един негласуващ човек - да гласува:  

"Не биха се занимавали с правилата на изборния процес, ако вашият глас нямаше значение. Нямаше всяка една партия да се опитва да нагоди правилата - начин на преброяване, начин на отчитане, за да работят в тяхна полза. Нямаше да ни вълнува колко секции има в чужбина или колко автобуса са изпратени от Турция, ако ние тук си гласувахме" - в този дух е изказването на Стоил Цицелков, член на обществения съвет към ЦИК.

"Нямаше да има дилъри на гласове - т.нар. "малко купуване на гласове". Нямаше да има и "голямо купуване на гласове" - с енергийни помощи, със субсидии, с поръчки - огромна машина, която нямаше да работи, ако нашият глас нямаше значение" - казва той.

Жоро Пенчев, председател на УС на фондация Общество.бг обяснява смисъла от Обединението за честни избори - ОЧИ - "ОЧИ няма за цел да смени законите на политиката, но вярваме, че, ако има хора, които не са представени в този политически ландшафт и искат да се започне нещо ново - да имат своя шанс. Точно затова е важно изборите да са честни".

В момента ОЧИ подготвят наръчник за борба с изборните измами. Те събират данни и набелязват основните пробойни в честността на вота. "Започнахме този проект след последните промени в изборния кодекс не толкова, защото махнаха машините и върнаха хартията, а защото начина, по който това беше направено остави безкрайни съмнения, че се търси обществения интерес. Помните заседанията до късни нощи и изключването на гражданските организации и технологични експерти. Нашата цел е да знаем какви са рисковете и да можем да им противостоим" - казва Жоро Пенчев.

"ОЧИ има за цел без да правим много политически изказвания - чрез изнасяне на данни да покажем на по-скептичните хора защо трябва да гласуваме" - допълва Стоил Цицелков.

Снимки: iStock by Getty images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Снимка: iStock by Getty Images, колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic