"Освободих цветовете и дадох възможност всеки от тях да има собствен живот. По този начин можем да обърнем внимание на всеки цвят поотделно". Това казва художникът Иван Мудов, чието произведение "Три цвята" може да се види до 1 август 2022 г. на пилоните до НДК.

"Не разцепвам българския флаг на три, а правя от всеки цвят знаме поотделно, така че хората да се замислят какво означава всеки цвят". Според изследването на художника, в символиката на цветовете лялото олицетворява духовенството, зеленото са работниците, а червеното са войниците. По този начин са представени трите основни слоя на обществото. Има и друга трактовка - свобода, природа и пролята кръв.

Според Мудов "Всеки носи знамето в сърцето си и то означава нещо за него". Относно контекста, в който Мудов прави своя семпъл художествен жест да раздели знамето на три, той казва: "Много добре се вижда разделението в българското общество в момента".

Чуйте подкаста!

В този разтговор Миленита разсъждава върху индивидуалните проекции върху всеки един от нас, които носим "духовника, работника и войника" в себе си. Тя обаче задава въпроса - вярваме ли днес в знамената, държавите и обществата, в ситуация, в която на човек често му се налага да се оправя сам.

Съображенията, свързани с публиката, с пазара на изкуството, с това как се приемат произведенията за Иван Мудов са второстепенни. Много по-важна за него е силата, която го движи, за да създава нови идеи. В този подкаст се говори и за ролята на артиста днес, за смисъла от това да се създава изкуство и какво то може да променя.

 

Националният ни трибагреник за пръв път е узаконен от Учредителното събрание във Велико Търново на 26 март 1879 г. Видът му е точно определен в чл. 23 от Търновската конституция.

Според историческите данни и мнозинството от нашите изследователи-историци изборът и редът на цветовете на националното ни знаме се свързва с известното знаме на Стиляна Параскевова или Браилският трибагреник. Идеята за създаването му принадлежи на българския патриот от Браила Иван Параскевов, а изработването и извезването му е извършено от неговата дъщеря Стиляна Параскевова.

Повече за историята на знамето можете да прочетете в сайта Българска история.

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic