"Няма зло. Има нееволюирало добро"

"Живейте ме, когато ме няма"

  • Как сизифовата мъка да се превърне в Сизифова енергия?
  • Как се върви по пътя на мъдростта?
  • Кои са заветите на духовния Ваклуш Толев, 100 години след неговото рождение?

"Опитвах се да намеря причина да обичам хората. Това е първото, което Ваклуш ми даде. Той ми даде възможност да гледам на хората не като братя и сестри, на ниво кръвен контакт и роднинство. Всеки човек носи в себе си свръхсила, която религиите наричат Бог. Трябва да усетим другия като Бог в развитие - с неговия потенциал и да направим роднинство на духовно ниво, а не на ниво - красиво-грозно, умен-глупав" - това казва в новия епизод на подкаста "Trendy" режисьорът Николай Василев за духовния учител Ваклуш Толев. Филмът "Ваклуш", от програмата на София филм фест е сниман в продължение на 20 години.

"Това, което Ваклуш ми показа е, че освен еволюцията на маймуната - има и еволюция на душата. Той говори за пътя на мъдростта и за това как човек може да направи еволюция в душата си. Затова Ваклуш е историческа личност и ще остане с идеите си" - казва Николай Василев, с когото освен идеите на Ваклуш Толев се обсъжда и новото издание на "История на религиите".

Богословът и мислител Ваклуш Толев започва да изнася своите беседи по проблеми на духовността, етиката и културата, веднага след промените през 1989 г. До кончината си през 2013 г. обикаля десетки пъти цялата страна по покана на различни образователни и културни институции. През 1992 г. е издадена първата му книга - "История на религиите", а през 1993 г. започва публикуването на неговите лекции под формата на студии в списание "Нур" (негаснеща, нетленна светлина).

Толев учи право в Софийския университет, но e изключен по идеологически причини след 9 септември 1944 г. Изправен е пред Народния съд заради възгледите си и офицерския си чин в българската царска армия. Там заявява, че докато е жив, с всички сили ще се бори за пълното унищожение на комунистическата идеология. За тази дързост е осъден на доживотен затвор, но е обявен за "непоправим". В затвора обаче преживява духовно пробуждане, за което Николай Василев също говори.

Следващата прожекция на филма "Ваклуш" е на 25.03.2023 в Кино "Люмиер" от 15:30 часа. Предстои и на 08.04.2023 във Варна, Фестивален Конгресен център, както и на 10.04.2023 в Дом на киното в София. 

Източник: Николай Василев, колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic