Какво е съвременното изкуство? Кой е този вездесъщ пръст, който ще посочи кое е изкуство и кое не е? Трябва ли изкуството да се обяснява? Кое е изкуството, което става за съпреживяване днес?

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски са приели за своя мисия да направят съвременното изкуство достъпно за хора с различен опит, които нямат специализиран интерес по темата. "Опитът показва, че когато човек намери правилната формула за комуникация с публиката - тя много добре разбира за какво става въпрос, да си изгради собствен вкус и усещане за изкуството" - казват те.

През последните седем години двамата правят общодостъпни лекции за съвременно изкуство, а на 18 март за първи път ще организират голям форум, наречен Wide Art - еднодневно събитие с мултидисцплинарен характер.

В новия епизод на "Trendy" Теодора дава пример с "Опакованата триумфална арка" на Кристо в Париж - произведение със същевременно "проста и грандиозна идея, която те кара да мечтаеш". И обяснява, че техните събития целят не да обясняват произведения на изкуството, а да предложат контекст, с различни връзки между различни автори, течения, исторически феномени, така че хората сами да извадят за себе си своето разбиране.

Радослав дава за пример с изложба за свръхчовека в Музея за модерно изкуство в Рим, в която на зрителите е предложена протеза, свързана със статистиката колко американски войници загиват във войната в Ирак. "Представи си, че ти носиш тази протеза, тя обаче е свързана с ток и при всеки загинал войник - толкова по-силен електрошок изпитваш върху себе си. В това произведение е съхранен отговора на всички съвременни въпроси", казва изкуствоведът.

В подкаста става дума и за семплата констатация, че "Войната ограбва бъдещето на децата", която обаче пресъздадена през изкуството на Banksy - може да бъде съпреживяна по различен начин.

Радослав дава друг пример за силно произведение - на архитекта Роналд Раел, който поставя люлка на границата между Мексико и САЩ.

Форумът Wide Art е на 18 март 2023 г. в "Топлоцентрала".

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic