"Красивото свързано с изкуствения интелект е да направим така, че да не се налага хората да извършват тежки повтаряеми дейности. Така ще можем да се фокусираме върху по-стойностни занимания - нови концепции, наука, изкуство" - това казва Иван Иванов, завършил компютърни науки в Бонския университет в Германия. Иван се занимава професионално с машинно самообучение от 2016 година. Работил е по индустриални решения с изкуствен интелект. Съосновател е на организацията "Данни за добро", която подпомага граждански организации за решаване на социално значими проблеми чрез обработка и анализ на данни.

Той участва в новия епизод на подкаста "Trendy". Чуйте интересния разговор в аудиото!

"Интересни неща се случват в сферата на изкуствения интелект. Развива се технологията и успяваме да видим толкова впечатляващ AI. В същото време се притеснявам, че има доста неща, които не сме готови да приемем като общество. Все повече хора генерират дълги текстове и ги използват за безобидни цели - маркетинг или не чак толкова безобидни като домашно по български език, генерирано от изкуствен интелект" - казва Иван, който ще бъде лектор на събитието "Кой е по-по-AI" - на 26 януари.

Той обяснява, че създателите на ChatGPT разработват воден знак, който ще обозначава текстове генерирани от изкуствения интелект. Машинният интелект обаче навлиза все повече в диагностиката и лечения на различни заболявания. В науката - при създаването на нови лекарства. Агрономията, земеделието също ползват AI.

"Много малко вероятно е скоро изкуственият интелект да има съзнание, тъй като все още не разбираме какво означава съзнанието при хората. Можем да разработим нещо, което може да мисли или пък да има интуиция, но не и да има съзнание" - казва Иван и допълва: "Изкуственият интелект е на базата на нашето знание за света".

Специалистът обяснява, че учените, които боравят с данни и програмиране, работят и с бизнес и разбиране на приложната сфера, в която работят. А изкуственият интелект работи в единични приложни пространства - разпознаване на образи, обработка на текст или прогнозиране на продажби. "Това не е общ изкуствен интелект, а фокусиран върху определени сфери. Затова е важно и хората, които го разработват да имат разбиране и за сферата на живот, в който той се прилага" - обобщава експертът.

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg