Защо денят започва така?

Защото министърът на икономиката кани на среща най-големите кредитополучатели от Българската банка за развитие. Дали ще се отзоват? 

Над 60 000 четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване по математика. 

Все повече ухапани от кърлежи. Какво трябва да знаем за превенцията срещу тези насекоми ще чуете в подкаста от проф. Ива Христова - заместник-директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

А какво ще кажете за това?

България има пълна готовност за въвеждане на Европейския цифров зелен сертификат за ваксинация срещу COVID-19. Сертификатът е безплатен и влиза в сила от 1 юли, но централната система се очаква да започне работа още на 1 юни. Очаква се зеленият сертификат да улесни значително пътуването в европейските държави. 

Европейската комисия определя три варианта на документа - за наличие на завършен ваксинационен цикъл с една от одобрените от ЕК ваксини срещу COVID-19, при негативен тест за наличието на вирус или при преболедуване. Трите варианта съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС ще могат да проверяват валидността му. 

Сертификатът за ваксинация съдържа информация за имена и датата на раждане на ваксинираното лице, кода по международната класификация на лекарствените средства, търговското наименование на продукта, производителя, партидата, датата на поставянето на ваксините, държавата на поставяне и ваксинационния център. 

При документа за наличие на негативен тест за коронавирусната инфекция е описан вида на теста, датата на тестване, резултатите, производителя и лабораторията, която е извършила теста, а сертификатът за преболедуване включва информация за датата на първия положителен тест за COVID-19 и валидността на сертификата. Според изискванията на ЕК валидността на сертификата за преболедуване е не повече от 180 дни след първия положителен тест. 

Първоначално ще бъдат издавани само сертификати за ваксинация, а документите за преболедуване и негативен тест се очаква да влязат в сила след средата на юни.

Европейският зелен сертификат ще бъде част от електронното медицинско досие на пациента. Всеки български гражданин има достъп до своето досие през здравно-информационния портал на - www.his.bg, чрез квалифициран електронен подпис и има достъп до него навсякъде по света, по всяко време. 

Всички издадени до сега сертификати ще бъдат прегенерирани автоматично в новия европейски формат, когато регламентът влезе в сила. Старите сертификати ще продължат да бъдат валидни на територията на България, като е предвиден гратисен период до 12 август 2021 г. 

В процес на разработване е и приложение за мобилни устройства, което ще позволи на притежателите на здравни сертификати да разполагат с тях на мобилния си телефон или таблет, без да е необходимо да ги разпечатват на хартия и да чакат за издаването им от личен лекар или от ваксинационните центрове.

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа.  

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.