Какво се случи до този час?

БСП върна на президента третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство. Това беше и последната възможност 48-ото Народно събрание да излъчи кабинет. Предстои разспускане на парламента и насрочване на избори. Според председателя на Централната избирателна комисия Цветозар Томов възможните дати са 2 и 26 април. "Проблем би било, ако се избере датата 26 март", каза той пред БНР. Томов обясни, че за предстоящия вот трябва да се осигури хартия за около 10 хиляди секции и отбеляза, че предстои подготовка на избори при "доста съществени промени в изборните технологии".

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент подаде оставка. "Благодаря на Володимир Зеленски за доверието и за възможността да върша добри дела всеки ден и всяка минута", написа Тимошенко в "Teлеграм". Той не посочва причина за оставката си, но според украински медии може да е част от кадровите промени, които обяви Зеленски. Президентът планира такива в рамките на антикорупционна чистка след твърденията в украински медии за незаконно обогатяване на държавни служители покрай разходите за войната с Русия. "Гардиън" отбелязва, че украинският президент е предприел мащабни кадрови промени на средно и високо управленско равнище в резултат на най-шумния корупционен скандал от началото на руската инвазия, който създава риск от охлаждане на западния ентусиазъм по отношение на правителството в Киев. Същевременно германският оръжеен производител "Райнметал" обяви готовност, ако е необходимо, да достави 139 танка "Леопард" на Украйна, изтъква "Гардиън".

"Колкото повече власт е съсредоточена в един човек, толкова по-зле!" - това е само един от знаковите коментари по днешния ни въпрос: "Подкрепяте ли свикване на референдум за президентска република?".

Кои са другите ваши коментари, които ни впечатлиха, чуйте в този подкаст:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

От утре са в продажба билетите за представленията със световноизвестния американски актьор Джон Малкович на сцената на Народния театър "Иван Вазов". На какви цени ще се продават чуйте в обедните Podcast новини.

А какво ще кажете за това?

"Подкрепяте ли свикване на референдум за президентска република?" ви питаме днес. До този момент превес имат отговорите "Не". Анкетата продължава. Гласувайте и коментирайте в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.  

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.