"Време е да започнем да инвестираме в нови умове и нови кадри. Тези, които ще правят събития в бъдеще" - това си казват хората зад успешно реализираната инициатива Европейска столица на култура Пловдив 2019. Тя постави Пловдив на световната културна карта и за инвестирани 20 милиона, върна в икономиката на града 400 милиона.

Днес Виктор Янков, събеседникът в новия "Trendy" подкаст, стои зад най-големия независим образователен проект за култура "Cultart". Това е инициатива, изцяло финансирана с европейски средства. "Cultart" е академия за културен мениджмънт, която за 2 години успява да "тренира", чрез "стресов тренинг" 125 души до 35 години от Австрия, Италия, Гърция, Северна Македония и България. Те се "тренират" чрез лекции, теория и практика в 5 различни сфери на културата - дизайн и архитектура, визуални изкуства, приложни изкуства, фестивали и театър.

Източник: Тони Шнитер

Източник: Тони Шнитер

"Cultart" създава и дигитална мрежа от контакти между хора, които правят първи стъпки в управлението на културни пространства, театри и прохождат със свои собствени проекти. Виктор Янков, човек в опит като директор на фестивала "Нощ" в Пловдив и отговарящ за международните проекти на Европейска столица на култура Пловдив 2019, успява да срещне младите предприемачи с други опитни хора в мениджмънта на културни процеси и явления от Европа. Например, с екипа зад фестивала "Оpera Open", един от успешните и устойчиви проекти в Пловдив.

Източник: Тони Шнитер

Източник: Тони Шнитер

Чуйте повече в аудиото!

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Източник: Тони Шнитер, колаж: Петя Александрова, Dir.bg