Какво се случи до този час?

Омбудсманът поиска спешни мерки срещу тийнейджърската мода да се диша "райски газ". "Тези балони се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е почти светкавична", посочва Диана Ковачева в писмо до здравните власти и Комисията за защита на потребителите. Тя препоръчва законодателни промени, ограничаващи разпространението и продажбата на "райски газ", както и разгръщането на широка информационна кампания за опасностите от употребата на диазотен оксид. Омбудсманът подчертава, че в хода на проверката, която е образувала, е потърсила водещи лекари педиатри, които са изразили мнение, че диазотният оксид е много опасен, особено когато се използва в комбинация с други вещества, наркотици или алкохол.

Заради опасност от възникване на пожари земеделското министерство забрани косенето на трева. Ограничението е в сила до 7 август включително. Забраняват се също машинното почистване на трева и почистването на храсти. От министерството предупреждават, че при неспазване на предписанието ще бъдат налагани глоби или имуществени санкции, и припомнят, че паленето на стърнища е забранено и се наказва.

Суперзвездата в овчарския скок Арманд Дуплантис подобри собствения си световен рекорд на Световното първенство по лека атлетика в САЩ, предаде "Корнер". Олимпийският шампион направи това, което всички очакваха от него. Подобри с 1 сантиметър собствения си световен рекорд, като успя да преодолее височината от 6.21 метра. Иначе златният медал бе подсигурен два скока по-рано, още на височината от 6 метра. Нито един опонент на Дуплантис не успя да преодолее 5.94 метра, което показва отчайващата разлика между шведския шампион и останалите. Сребърният медал в дисциплината взе американецът Крис Нилсен, а трети остана Ернест Обиена от Филипините.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Военните власти в Мианма са екзекутирали четирима активисти за демокрация, обвинени в подпомагане за извършване на "терористични актове". Това съобщи Ройтерс, като се позовава на държавни медии от страната. Как се стигна до изпълнението на тази присъда, за първи път от десетилетия, чуйте в новините.

А какво ще кажете за това?

Почти нулеви са шансовете да бъде съставено правителство - тази оценка направи министърът на труда и социалната политика в оставка и член на БСП Георги Гьоков преди началото на заседанието на Изпълнителното бюро на левицата. На него трябва да бъде обсъдено как БСП да постъпи с третия проучвателен мандат - да го върне или да бъде направен опит за формиране на кабинет, след като в петък лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че се оттеглят от преговорите, а в неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че преговори с ИТН повече няма да се водят. Премиерът в оставка Кирил Петков от своя страна заяви, че вероятно се върви към избори.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.