През последните десетилетия и особено в условията на пандемия се наблюдава бум на всички хигиенни стоки: вземаме душ всеки ден, почистваме храната си с много питейна вода, избърсваме всички повърхности с много почистващи продукти, използваме еднократни прибори и съдове за храна и артикули, които подобряват комфорта ни, като пелени, хигиенни подложки и др. Засили се така наречената култура на еднократната употреба.

Ако хигиената е мерило на цивилизацията и условие за по-добро здраве, знаем ли какви са недостатъците на този лов на бактерии и как се отразява той на имунната ни система? 

Участват: Евгения Кръстева-Благоева - културолог, Симона Стилиянова - автор на блога "Zero Waste Sofia", Вихра Динчева - член на Общността за нулев отпадък - България и съсобственик на компания за екологични почистващи препарати, и д-р Никола Кереков - имунолог.

Чуйте аудиото!

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic