Защо денят започва така?

Депутатите се събират на извънредно заседание в последната седмица от живота на 48-ото Народно събрание. В дневния ред са предвидени 8 точки. Народните представители трябва да изслушат годишните доклади на агенция "Разузнаване ", служба "Военно разузнаване", ДАНС и Комисията по сигурността на информацията. Съдържанието на докладите е с гриф "Секретно" или "Поверително".

Франция е изправена днес пред поредния ден на транспортен хаос поради нова общонационална стачка срещу планираната пенсионна реформа в страната, предава Асошиейтед прес. Френските железници препоръчаха на жителите на страната да си останат по домовете, тъй като голяма част от регионалните влакове няма да се движат. Тежко засегнато е движението в Париж и региона, проблеми има и по вътрешните високоскоростни линии. Правителството засега не смята да отстъпва от плановете си да повиши пенсионната възраст от 62 на 64 години, а синдикатите планират нови протести.

Григор Димитров е отказал участие на турнира от категория АТП 250 в Монпелие. Надпреварата ще се проведе от 6 до 12 февруари, като трябваше да е първата активност за родната звезда след Australian Open. Димитров обаче е преценил, че няма нужда от участие в надпреварата във френския град и е отказал предварително потвърденото участие, съобщиха организаторите. До този момент Гришо има само едно участие в Монпелие. То бе през 2020-а и родният тенисист загуби от представителя на домакините Грегоар Барер - №91 в света по онова време. Така първият мач на Григор Димитров от загубата му от Новак Джокович в Австралия ще е след общо три седмици пауза, на започващия на 13 февруари турнир в Ротердам.

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Нови църковни такси за венчавки, кръщенета и погребения ще въведе Неврокопската епархия - това е районът на Югозападна България. От Светия Синод заявиха, че се дава правото на всяка епархия сама да определя таксите. От началото на годината двойно са поскъпнали документите за венчални и кръщелни свидетелства, както и други административни документи. След двойното поскъпване на свещите през миналата година, от началото на тази вече има и нови цени на административните услуги. Какви са новите цени чуйте в сутрешния новинарски Podcast. 

А какво ще кажете за това?

Възможно е драстично поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност" заради предложения за промени в Кодекса за застраховане, предупреждават от застрахователния бранш. От бранша изразиха притеснения, тъй като гражданската може да скочи до 600 лева за шофьорите и до 10 000 лева за превозвачите, а това ще доведе до ръст на цените на стоките и услугите. Поправките в Кодекса за застраховането трябва да решат проблема с плащанията по "Зелена карта". Ако те не бъдат приети, има голяма вероятност България да остане извън еврозоната и Шенген, пише "24 часа".

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.