С какво ще запомним този ден?  

Много често заради чистото съдебно минало на извършителя съдът постановява условна присъда при смърт на пътя след употреба на алкохол или наркотици. Рядко съдът използва правото си на преценка, че даден човек няма да може да се поправи и е нужно налагане на ефективна присъда. Още от коментара на адвокат Силвия Петкова чуйте в Podcast новините. 

И още от темите, които ще чуете:

От тази вечер започва мащабна национална акция срещу шофиране под въздействието на наркотици, обяви на специален брифинг премиерът в оставка Кирил Петков. Тече и проверка дали служители на МВР са помагали на Георги Семерджиев да се укрие след катастрофата, отнела два млади живота. Вътрешният министър Бойко Рашков потвтрди, че служителка му е помагала, и каза, че ще бъдат предприети и други мерки във връзка с поредицата от нарушения преди да се стигне до смъртоносния инцидент, причинен от бившия футболист.

Здравните власти разпоредиха да се върне задължителното носене на маски в лечебните заведения в градовете с най-висока заболеваемост от Ковид. От днес в жълтата зона по ниво на заболеваемост е и Враца, с което областите стават четири, след София-град, Варна и Бургас. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев очаква пикът на настоящата вълна да е през август и казва, че на този етап обстановката все още е спокойна.

Британският премиер Борис Джонсън обяви оставката си като лидер на Консервативната партия и като премиер. Той обаче иска да остане на министър-председателския пост до есента, за да могат торите да изберат нов лидер, който да го замени. "В политиката никой не е незаменим. Брилянтната британска система ще създаде друг лидер и аз ще му окажа възможно най-голяма подкрепа", каза Борис Джонсън. Той съжали, че няма да успее да доведе докрай толкова много идеи и проекти и благодари на британската общественост за "огромната привилегия", която му е дала.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Млад бял паун, обитател на старозагорския зоопарк, е загинал след изсипан в клетката му пакет с царевични пръчици. Това съобщи заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева. Храната е била дадена от посетител на зоокъта. Животното е получило нервни конвулсии и се е наложила намесата на ветеринарни лекари, но за съжаление не са успели да го спасят. Желева призовава посетителите да не хранят и да не дразнят животните в зоопарка. Подробности за нелепата смърт на птицата чуйте в Podcast новините.