Учени: Природата в Чернобил процъфтява

Зоната около Чернобил, която бе евакуирана през 1986 година след най-сериозната ядрена авария, се е превърнала в същински природен резерват.

Обратно в новината

Коментари - Учени: Природата в Чернобил процъфтява | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нищо ново в тази новина - на различните полигони, където има взривявани стотици ядрени устройства е същото. Просто за тях не се пише никога. Естественият подбор отстранява пострадалите индивиди. Радиацията отдавна не е толкова висока, а в животните попадат много малко от наличните радиоактивни изотопи, и сравнително бързо излизат от организмите им. Така че природата там ще се подобрява с всяка година. Нещо като след пожар.

Нищо ново в тази новина - на различните полигони, където има взривявани стотици ядрени устройства е същото. Просто за тях не се пише никога. Естественият подбор отстранява пострадалите индивиди. Радиацията отдавна не е толкова висока, а в животните попадат много малко от наличните радиоактивни изотопи, и сравнително бързо излизат от организмите им. Така че природата там ще се подобрява с всяка година. Нещо като след пожар.

Това доказва само, че липсата на ЧОВЕКА е благотворно за живата природа! Какво ли щеше да бъде, ако я нямаше радиацията?!

Аз

Познайте какъв % от децата на преживелите Хирошима и Нагасаки боледуват! Точно същия %, като от всички останали японци.

Като си толкова знаещ защо не се подложиш на високи дози радиация, за да видим колко няма да се разболееш и колко си прав. Пробвай с радии примерно.

И едни гъбки растат там... ядливиии... Де що живо докопат - разкатават му мамата....

Птичките лаят, тревата синее! Пролет е в Чернобил. ;-)

+++...+++...+ !

Понеже се говори за болеста рак, нищо чудно рака да е основно свременен и поради други причини. Например някой разправяше, как от работещи на стари монитори в служба, половината са измрели от рак. Така че рака може да е от всякакви съвременни лъчения. Неща в храните. И всякакви други гадости. Както се разправяше, при ядрен взрив се овиваш в в бял чаршаф и тръгваш към гробищата. Някой се нагълтваха с йод и се тровеха. Доколкото съм чувал на военните са им сипвали във водата йод по заповед на военният министър Добри Джуров тогава. От там се разбра, че има нещо.

В човека има болест много по-страшна и опустошителна от каквато и да е радиация - грехът. Лекарят е само Един и Той изцелява само и единствено въз основа на проляната кръв на Божият Син - Исус Христос. "За Него (Христос) свидетелствуват всичките пророци, че всеки, който повярва в Него, ще получи чрез Неговото име прощение на греховете си." Деяния 10:43 Аз получих...

Е га ти егоиста. Е га ти нарциса. Само който повярва, само той ще бъде спасен.... На това ли ви учи всевишния?

Всъщност - ще се спаси (ако се спаси) заради милостта на Христос, а не по собствени заслуги.

Да пратят всички останали живи комунисти и родата им до девето коляно да живеят там.

Може пък да се роди и динозавър някой ден:-)

И да се роди, ще умре. От глад. Защото на Земята политиците изяждат всичко. Или от страх - двукраките ще го турят в клетка и ежедневно ще му доказват, че са "по-яки" от него.

онзи район е много посещавана туристическа дестинация от западни туристи. Само някои глъмита тук се плащат..и те не знаят от какво. Космическия прах е много по радиоактивен!

Четох, че в Чехия зони, които са поразени от бури или смерч, се оставят без да се разчистват, за да се проследи как природата ще се справи сама с тези поражения и за колко време. У нас не знам дали се правят такива изследвания. Пък и циганите ще отнесат всичата дървесина. Подпомогнати от липсата на държава, която да се грижи за горите. Но си имаме министерство, работещите в което си пълнят джобовете от обществените гори.

За природата човека се оказва по-голямо зло от радиацията.

Дай определение за Природа.

Бог?

Съвкупност от правила и норми, които ние хората не познаваме! Затова сме ги заменили с наши, които все ни струват скъпо.

Аз

Онова, дето за него човекът е по-голямо зло и от радиацията.

Ядрени опити са правили САЩ на тяхна територии до Мексико и на някакви острови. Май ги наричат Бикини - вид коралов остров. Май там правят 23 взрива. Правени са и в океана и подземни. Подземни от СССР също.

Мястото е запазено и заградено,за настаняване на всички Соросоиди там,да дишат чист въздух,и да си живеят като във Рая:)Без пари,без дрехи,като Адам и Ева,да си се размножават,дори и да имат някакви отклонения след това,на никой няма да им пука за Соросоидите Ниедни:)

Мястото е запазено и за булгаропитези като теб!

Най новия езерват с най новите и непознати животински видове на земята. РазнообраиРазнообраиеето е голямо експонатите неповторими

тая гарга на знака май е с размерите на СУ-34

Това не е гарга! Това е СУ-34.

В Обезлюдените райони Силно-встрани - Да !, г-н Гогов/Дир,бг. ...ама в Близък обхват - от двуопашкови петолапи двуглави беззъби хищници до пълзящи птици..

Ама чакайте малко, бе "форумиращите"! Вие се скарахте и си споделихте болките както винаги. Но тук иде реч (ако е вярно) за това, че най-голямата напаст на земята е двукракото! А иначе след двете "демократично пуснати атомни бомби" (защото са американски) до 70-те години на миналия век във въздуха, водата и под земята бяха "гръмнати" милиони тротил-еквиваленти под формата на опити, имаше и инциденти с атомни централи (японската например). По-повод украинската централа имам следните сведения - престъпление е, че населението на РБ не е алармирано. По същото време (26-27.04) в Полша, ГДР, североизточните части на ФРГ (за други държави не знам) веднага бяха взети адекватни мерки - на бременни жени и други категории граждани беше раздаван йод, на всички беше препоръчано да не стоят на открито и т.н. Но какво да правим ние, тук останалите. Такива сме си. Такива са ни и политиците ни - крадат като за последно. А за украинските диви твари - дано те имат късмет и си поживеят в техните лесове, необезпокоявани от ловци-бракониери и политици-мародери.

Бомбите бяха пуснати по време на война.Колко е било морално може да се спори.Но при такава голяма авария като Чернобилската да се мълчи и да се лъже и никакви мерки да няма за защита на населението.Това си е пррстъпление.А да пращаш войници без защитни средства във центъра на най силната радияция да правят саркофаг на реактора си е изродщина от сталински тип.Пълно безразличие към човешкият живот.И лъжи.Само лъжи.Сега путин демонстрира същата незаимтерованост към човешкият живот и любов към лъжата.Както и ублюдките му в България.

да пака не днам и на никого не го пожелавам, но е интересно друго - че човешкото същество е по-разрушинелно от атомната радиация!

От рак ме оперираха.Баща ми и тъща ми починаха от рак.Баба ми тоже.Това е по пряка линия.Има ли статистика относно смъртноста от онкозаболявания последните 30 години, и сравнение преди това? Прекрасния резерват няма да го коментирам, да ходят да почиват и ловуват шесткраки елени съветските другари.

Рак - аз и сестра ми. Сред приятели, познати, колеги - същата ситуация. Още си спомням онзи майски дъждец под който манифестирахме под строй...

Не ги оправдавам че не казаха, но пак питам, ако Ви бяха казали какво щяхте да направите? Радиацията е нещо за което няма граници. Прибирането на топло в къщи щеше ли да Ви помогне с нещо?

много сте ракообразни, ве! А ние на 2ри май тогива ядохме едни марули по един лакът дълги, и те на живи сме сите! Ама сега нали всеки се бори да е пострадал от социализъма, ей като партизаните сте, 30 години след 9ти все излизаха и излизаха от Балкана!

Палете свещ, че нямате болни в семейството и не се подигравйте с тази болест и болните от нея!Социализмът не ви е убил, ама простотията не прощава...

Напълно съм съгласен и те подкрепям (с плюс). Дядо ми се разболя от рак малко след като го валя прословутия дъжд и почина. Майка ми се разболя от рак и почина преди 3 години. Малко след това и тъста ми се разболя от рак и почина. Леля ми е болна и оперирана от рак (но е още жива). Да не говоря колко мои колеги се разболяха и починаха от рак! Комунистите били уведомени и взели мерки. Явно това не се отнася до всички, защото никой не може да отрече че по едно време и Стефан Данаилов се лекуваше от рак, а съвсем наскоро съобщиха че и Мая Манолова се била лекувала от рак в Германия и почерпила по случай успешното лечение (да са живи и здрави всички). Е нека пак някой отрече че Чернобил е по-страшен от средновековна чума. И не, нямам доказателства. А това е най-тъпото: Четох доста научни статии и публикувани материали по темата. Най-ироничното е това, че няма такива сериозни научни изследвания които да намерят връзка между онкологичните заболявания и радиацията от Чернобил.

P.S.: Забравих само да добавя, че и съседката се беше разболяла от рак (май беше на костите) и от известно време нито съм я виждал нито съм я чувал, след като си беше счупила тазобедрена става. Пък вие обяснявайте на лудите колко била хубава природата там...

По-важните особи и отрочетата им се къносваха по дланите и ходилата с йод, приема ударни дози антиструмин. В стола се готвеше всекидневно като основно меню супа от консервирани домати. Но това е "Другата България", В останалата част от страната-прасетата нагъваха всичко, де що им падне!

И как по точно знаете причината за всички тези случаи на рак. Ако успеете да докажете че това е причината ЕВАЛА! Само, че първо се огледайте около себе си - какво ядете, какво дишате и тогава започнете с търсенето на причина.

Познавам умрели от рак и тук и в чужбина. Не е задължително да е от Чернобил. Освен това лъжливо твърдят че дъжда е довят от там. Всъщност вятъра тогава май е бил насевер, а не към нас.

И да допълня, че сагашните мобилни телефони, излъчвателните им станции и подобни, едва ли ще са по-безвредни.

Другият "Някой" аз също съм "някой" но с малка буква "н". Да се различаваме по нещо. Та на въпроса. Първо, макар да не съм атомен физик, все пак съм електронен инженер и мога да те уверя, че мобилните телефони са напълно безвредни от гледна точка на радиация (и Елвис Пресли не е жив и не го крият). В първия си коментар се опитах да обясня, че няма доказателства кой рак е от Чернобил и кой не. Но в миналото (преди 1986 г.) не помня никой роднина и познат да е бил болен от рак. Нито един!!! Е, майка ми е имала сестра, която като малка е починала от левкемия, но това е било много отдавна и аз не съм бил роден. Единственият случай за който съм чувал. А след 1986 г. един по един масово почнаха да се разболяват от най-различни видове рак. Повтарям: Нямам доказателства. Само статистика, която за съжаление засяга мен лично и моето семейство.

Само имайте предвид, че това на снимката всъщност е врабче...

Ако може да допълним Чернобилската фауна с един трансфер на едро на нашите цигани. Хем е модно да трансферираш етноси из Европа, хем за експеримент не е жал да ги пуснеш, хем те купон ше си правят там, хем вълците ще са доволни.

Потрайте малко, много скоро Москва също ще стане такъв рай.

гого

да не станем ние такъв рай заради любимия ти краварник .... , краватите са далече , а ние сме тук ...

снимката, мноо си убав, мухахаха, със сигурност не е обама обаче

минаха почти 30 г. от аварията. Радиацията доста се е разсеяла, а в малки дози е полезна. Така, че слуващото се е нормално.

разсеял ти се е мозъка радиоактивните ядра се разпадат - разсейването е станало след пожара и експлозиите - ако си бил в 10 клас и си внимавал щеше да видиш че 30 г са прекалено малко за тези процеси Ама така е като всичките ни учени емигрираха - сега ДИР дава и ДИР беси

те и за пласмасата ги говориха за хиляди години разпад, ама его на, намери се бактерия дето я дъвче.

Периодът на полуразпада на уран, е хилядолетия.Иначе на другите изотопи като цезий , стронций и пр. се измерва в години. Нормална за живот обстановка ,с нормална за човешкия организъм радиация /ако е жива планетата /ще има сиг.след милиард години.

па не само за дивите животни - а и за по-дивите от назе хоххахаохо ха

Тъкмо обратното - вижте https://link

В сравнение със замърсяването във фабриките около Маяк Чернобил е наистина рай.

Подготвят ни за ядрена война .убеждават ни ,че ще цъфнем и вържем.По вероятно е обаче вместо да вържем -да светнем.

d4

не споменават нищо за хлебарките и за плъховете... може и някоя Годзила да се появи. колко му е след 30 години.

Това доказва лъжите на запада - не е имало никаква радиация и авария - както се вижда е рай за дивите животни. П.П. Това е така жадуваният рай за всички безпрецедентни русофили.

ЗАВЪРШИЛА СЪМ ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА ОТДАВНА-1985Г.СПОМНЯМ СИ, ЧЕ СМЕ УЧИЛИ ТЕОРИИ ЗА ПРОИЗХОДА НА ЧОВЕКА. НО СЕГА СИ СПОМНЯМ,ЧЕ В ЕДНА ОТ ТЯХ МИСЛЯ ,ЧЕ НА ДАРВИН НО НЕ СЪМ СИГУРНА СЕ КАЗВАШЕ ,ЧЕ КОГАТО СЕ Е ПОЯВИЛ ПЪРВИЯ ЧОВЕК ПРЕДИ 4 МИЛИОНА ГОДИНИ ,СРЕДАТА В КОЯТО Е ЖИВЯЛ ,ТОВА Е БИЛО ДНЕШНА АФРИКА Е БИЛА С МНОТГО ВИСОКА РАИОАКТИВНОСТ.МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ТОВА.ИНТЕРЕСНО Е! КАК Е ОЦЕЛЯЛ?

посмали малко годините за първия човек, че нема да си водим коньо да го лекуваш ти!

цяла украйна е рай за диви животни а то било само чернобил

За това русняците се насират да си я вземат

насират се основно, защото има лайнояди като теб..

И какво се оказа?По-диво и тъпо животно от човека няма!

КАЗАНО Е:ОТ ЧОВЕКА П0-ГОЛЯМ УНИЩОЖИТЕЛ НА ПРИРОДАТА НЯМА!!! АЛЧНОСТТА НА НОВО-БОГАТАШИТЕ,ЩЕ ЗАТРИЙ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ!!!

Дай ми определение за природа. Защото аз съм морски и да ти кажа, вадя доста пари от хора които смятат морето и пясъка за чудесна природа....

Да изпратят в Чернобил всички комунисти!

прав си, така ще се заличи цялото човечесто и дивите животни ще си виреят на воля..

Радиацията от Чернобил засегна и нас. Явно затова в България процъфтява животинския свят - предимно от вида на двукраките примати.

Ако човечеството се самоунищожи след употреба на ядрено оръжие, цялата планета ще се възроди. Това е ярък пример какво причиняваме на природата и то в по голямата си част от алчност. Един ден и това ще се случи. Неминуемо е!

Има шанс след детонирането на всички атомни бомби да няма какво да се възроди.

Не ни трябват всичките за да освободим природата от присъствието си.

на природата не и пука за няколко вида , ще еволюира. Всичко което смятаме за вредно за природата, всъщност е вредно за нас, а не за нея.

Истински рай. Лосовете гонят вълците да ги изядат, вълците от своя страна вече летят и се хранят с риба. Овцете имат черупки и се конкурирам с триглавите-гълъбите в лова на светулки( но само тези със синя светлина, другите с червена, зелена, жълта и розова са отровни). Изобщо единствения губещ от този рай са ходещите медузи, тъй като растенията с които се хранят вече имат 4-метрови бодили за защита. Рай ли бе да го опишеш!

Невежа!

Има и пияни мутирали Рашки с три крака и две глави - и те ядът хора - гледах го в един филм по действителен случай !!!!

Имат и по два уьа, единият ти го инсталират в отходната канализация, другият във входното отверстие, айде ся жив и здрав и със здраве да си ги ползваш!

Ти май си творение на орел с ориз и чернобелска гъба. И с кое отверсие на тялото говориш? Иначе знаем че пишеш с нокътя на езика си.

Че то това отдавна се знае - човекът е най-големия враг на природата. Това е причината за изчезването на цивилизации, защото на Земята в един момент й писва.

Никаква авария, никаква радиация не е имало.Империалистически лъжи...Българският народ е манифестирал и хрупал марули.Ако е имало опасност, другарите се щели да предупредят.Те са били много загрижени..Така съм чувал...Между другото, пак тези гадни империалисти, показват какво представлява олимпийското градче в Сочи...На най-скъпите игри...Прилича на Припят...Ако някой се съмнява, че комунистите са си същите кретени.Няма еволюция при тях

мислиш ли че ако мама или тате те бяха скрили , че нямше да те засегне? Надявам се сега да седнеш на Д-то си и да прочетеш какво е радиация и дали изобщо има смисъл да се криеш. То като ти гледам пост-а, не си се крил много.

И казваш, така и така няма как да се скрият хората, защо да ги тревожат, като им съобщават?!Добра логика.Знаех си аз, че другарите са се погрижили за населението..По-късно пак се погрижиха, като обраха и парите на облъчените...За да не им берат грижата...Мда, няма по-големи тъпаци от бесепарските(к)...

Много си в грешка. Питай някой военен от тогава. Те са правили замервания и са знаели за завишения радиационен фон. Поне, където е служел баща ми. Обаче за пред народът всичко е било - "О, няма нищо!"

Ей, много прост народ! Ти му казваш как е било. Баща ти ти разказва как е имало измервания и се е знаело за високата радиация, ама някой пак отрича

много хубав филм на BBC има за тази зона ... и най-интересното е как животните са избегнали мутациите... прегледайте го, има го в тубатата... а

А ти видя ли в тубата за радиотрофичните гъби?

Kak?

Напълно нормално за пияната сибирска сган да взривява ядрени реактори !!!! Руско -Азиатските полу-човеци никога не са ценили човешкият живот ....

Скоро ще има Чернобил и Фокушима и При ИД.Руснаците не прощават.Германците си знаят:)

Не скоро ша има Гангнъм Стайл в Гагинг Стайл хахахахаааа

В Чернобил природата е много дива и буйна. А знаете ли че там, върху бетона останал от централата растат едни чудни гъби! Наричат се радиотрофични гъби и потвърждават учението на Дарвин. Еволюирали са така, че меланинът в тях се използва за усвояване на енергията от гама радиацията! Гледах в Youtube едно видео, в което един руснак чупи гъбата. Отвътре - розово-бяла. Секунди след това гъбата посинява, а малко по-късно става черна! Аз не бих ял от тия гъби. А вие? Между другото, еленчетата и прасенцата там ги кльопат с удоволствие!!!

Някой кара ли те да я ядеш?

Такива гъби има колкото искаш и у нас. Някои даже са ядливи, нищо че си сменят цвета. А има и мнооого красиви, правилни бели гъбки, та от тях една като хапнеш и ставаш толкоз мъртъв колкото и от атомна бомба.

Гъбата се нарича синаквица и е двойник на манатарката. Аз я знам като отровна. Има ги и при нас. Също съм чувал, че тревопасните можели да я ядат без да пострадат, но аз не бих пробвал.

Дяволска гъба. Единствен отровен двойник на манатарката. Като се разреже, посинява.

Рашките няма нужда НАТО да ги напада - некадърността и водката в пром. количества ще ги довършат ....

Най-добрия руснак е умрелият руснак - това важи и за комуниста !!!!

какво ще кажеш за украинеца? На такива като теб им казваме спамери

Какво да кажа - НАРОД поробен от Руските Боклуци, който сега си връща свободата с КРЪВ !!!!

Не смесвай понятията моля! Наистина спамиш тука. Руският народ е също така беден и потърпевш като нас българите. Това че ги управляват идиоти начело с оня агент на КГБ не означава че целият народ е прост и тъп. Има много умни и талантливи руснаци. Но за съжаление те нямат власт да променят държавата в която живеят.

Всеки народ си заслужава съдбата - ЗАЩО търпят да ги тъпчат КГБ-ейски Джуджета, Олигарси и прочие ....

....с тези властващи, облъчени военолюбци-послушници и нашата държава след 15-20 години ще стане рай за животни и...маймуни, просто маймунарник без радиация.

Време е НАТО да направи един огромен резерват на мястото на Москва - така ще ни отърве от Путя и путиновата пияна руска сган в околността !!!! ХИЛЯДИ народи ще са благодарни хахахааа

Аз ще се радвам , когато изм*т като тебе изчезне от лицето на земята.

.... Ти така викаш, ама то е щот си проЗ ....

и защо най-голямата ядрена трагедия?в япония след земетресението много по страховито стана в сравниние с украйна!