Гаражите няма да се ползват за магазини и да се продават

Гаражите и паркоместата в жилищните сгради няма да могат да се ползват за друго освен за паркиране. Основен ремонт на жилище ще е възможен, ако блокът има технически паспорт. Това предвиждат одобрените от кабинета промени в закона за устройството на територията.

Обратно в новината

Коментари - Гаражите няма да се ползват за магазини и да се продават | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тая мазна софийска баница да не се надпреварва с Искра фалафелова колко кюфтета може да изяде до края на мандата

имам гараж от 11 години го ползвам за магазин -имам изваден план с всички необходими такси и разрешителни.Плащам близо 200лв данък-сега вече какво следва-удрям кепенците,сменям му предназначението и данъка ми става 10 лв????Голяма глупост пак сътвориха господата законотворци!

Точно така! Много правилно заключение! Затваряш си гаражното прекупвачество, спираш да замърсяваш , прибираш си колата вътре и готово! За да може моето дете да поиграе около блока, а и аз да си отдъхна и да видя малко празно пространство! Хич не ми дреме за твойте 200 лв данък!

Ей ама завистлив народ сме българите. Точно днес Боко тиквата разправя, че българире сме мързеливи и не поемаме бизнес инициатива. А някой като го направи му завиждаме, пък държавата гледа максимално да го натакова.

Няма да ти се получи: ще важи само за нови разрешителни, старите са "заварено положение".

Ей ама завистлив народ сме българите. Точно днес Боко тиквата разправя, че българире сме мързеливи и не поемаме бизнес инициатива. А някой като го направи му завиждаме, пък държавата гледа максимално да го натакова.

Поредната идиотщина!

АКО гаражът е станал жилищна или офисна, магазинна площ...ПЛАЩА ли собственикът данък площ и такса смет за този "гараж" ?

е браво! това трябваше да стане много отдавна! дано не в а ж и с а м о за "комшията" а за абсолютно в с и ч к и! браво! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Айде, поредното недоразумение в Министерско кресло! Къде отива неприкосновеността на частната собственост?! Къде отива свободния избор?!

Аз не живея в София и не съм следила всички изяви на ББ като кмет - просто не ме е интересувало! Но едно ще ти кажа - нищо не може да се случи в дадена община без съмнителната благословия на чиновниците! И сега същите тези чиновници искат от нас пак да си бръкнем в джоба, за да реализират друго свое хрумване - говоря ти за техн. паспорти, които много добре знаеш, че са свързани със санирането на сградите и които струват една много прилична сума! Утре идва друг министър от друго парвителство - той примерно ще иска "дневници". И ние пак му плащаме хрумването. Докога!

ВЧЕРА В БАУМАКС ПРОДАВАЧИТЕ БЯХА ПОВЕЧЕ ОТ КУПОВАЧИТЕ ВЪПРОСА Е КАК ДА НАКАРАМЕ

Ей това от снимката ни е министър!!!! Помните ли преди години Нейчо Нейчев като си каза "Тежко и на тая държава след като аз съм и бил министър!" Ако знаеше, че ще го замени след време подобно нещо, едва ли щеше да си направи чак такава самокритика!!!

Егати тъпотията, нямам думи! Пак ще намаже някой, тая министърка и Фидосова стават все по-широки в гушите......и не само

Колко хора ще се лишат от поминък ако им вземето магазинчето или кафенето дето са направили от гаража си? Епъл е създаден в гераж. Защото никой в Калифорния не се е сетил да казва какво да правят хората с гаражите си. Антисоциалманта политика на ГЕРБ край няма.

Тая пък министърка пак съчини нещо тъпо защо да не си продам гаража ако нямам кола .

Ludiamaus

Малко късно ще те репликирам, но твоето предложение е като да "Имаш копче- имаш балтон, нямаш копче ходиш гол

Ludiamaus

P.S. отнася се за споко 02-02.2012 09:23 ч.

Тази разлика не се разбира най-напред от упавляващите, а не от народа.

Можеш ли да сравниш доходите в Швеция с нашите? Само не ми пей, че българинът бил мързелив.

Гаф след гаф е всичко след като се намеси тази от снимката. Май тя е стажантка при Хари Потър

хубава сте,но защо вашите недоносени от днск са като хиена да разрушават лесни обекти в двора ми и спират разглеждане на документи за гараж по корупзионен донос на един мошеник-стоинов.защо сте такива.язак,че ви повярвахме...

те управляващите не живеят в балгария. те са по луксозните курорти и чужбина и може би са забравили как изглежда балгария.защо ще затварят на хората бизнеса?да деиства за в бадеще.

Достатъчно е определението, че е неприкосновенна! В един германски град - "Оберхаузен", градския трамвай, заобикаля от двете страни площ като пл."Гарибалди", защото собственика на терена, е отказал категорично обезщетение!Когато това се приеме от обществото тук!, тогава ще сме за ЕС!

Ало, "ЦВЕТЯТА"!, в Р.България има Конституция, където е записано, че частната собственост е неприкосновенна!, което означава и че какво ще правя с нея е МОЙ ЛИЧЕН въпрос!Къде пъхате Държавата, не ми е ясно!?!?

Ами вземи я прочети тази конституция, преди да говориш глупости. Там никъде не пише, че можеш да правиш каквото си искаш.

а, ти вземи и прочети конституцията. Тя ти дава правата, както и задълженията и там пише, че частната собственост е неприкосновена. Всичко друго се позволява или забранява със закони и нормативни актове, които ти определят едно или друго.

Като се изсква технически паспорт, държавата да задели средства и да го финансира. Така ще се зъздаде и актуална база дани за жилищния фонд. От къде на къде трябва всяка приумица на поредната преходна власт да е на гърба на собствениците.

Точно така! На следващия, който се намърда пак да го играе министЕр, ще му кефне да вади технически "дневници" например - и к'во, юруш народе, да финансираш сега пък дневниците! Аман бе!

Роден съм в София, никога не съм харесвал особено паянтовите гаражи в Младост 3-4, но категорично съм ПРОТИВ такъв закон, макар и да нямам гараж. Не забравяйте, че София не е България и че в малките градове, и е села, където гаражът е част от парцел и къщата за живеене, това е единствения начин за малкия бизнес да оцелее. "Гаражният" бизнес отмря в София, същото щеше да се случи и в малките градове и села, всичко е въпрос на време. В момента с този закон пак създаваме безработица. Отделно, глупостта, че не може да го продаваш е супер идиотско, но това няма да го коментирам. Няма и да коментирам, че не може да имаш офис в жилищна сграда - в цял свят това е възможно, само при мутрите в БГ не може?! Относно "гаражните" фирми скъпи селянчета, които тук сте се изкензали с приветствени лозунги в чест на ГЕРБ - за Ваше сведение - Майкрософт е стартирал в гараж и е бил в този гараж цели 6 години.....

Ами тогава да обърнем нещата от другата страна - ако искаш кола, трябва да има къде да я държиш. Щом нямаш гараж или паркомясто, нямаш право на кола. Така повече ли ти харесва?

Да, така повече ми харесва! Веднага ще се реши проблемът с 10 трошки на комшията, дето ги е паркирал пред блока и кара само една от тях, а другите стоят заринати със сняг. Броят на колите на жилище - според неговата площ. В 90% от случаите се пада по една кола на апартамент.

Всичките досегашни правителства умножени по 20 не са направили толкова колкото ГЕРБ за 2 год.Доволен съм от тяхната дейност и ще гласувам отново за тях.Специално тези мерки отдавна трябваше да се вземат,но предишните правителства бяха страхливи,както един тук ,който се надява издаването на технически паспорти да настрои отрицателно народа!Обаче,за разлека от него народът е много по-мъдър и знае,че дадените сега 50 лв.за тази бумага,утре ще се върнат стократно!

нищо, запомни, нищо, което е потънало в бездънната държавна каца, не се е върнало стократно към обикновения гражданин - данъкоплатец! И няма да се отървеш само с 50 лева, наивнико!

Доста закъсня това решение. В много блокове през последните години се извършиха безумни преустройства на апартаментите като се разрушаваха и носещи колони.

... в мозъците на законотворците отдавна са поднали..Те въобще не сгряват що е частна собственост.

То и по сега действащия ЗУТ не може да се правят вътрешни преустройства, които засягат конструкцията, но кой ли пък да го контролира това.

Един уцелил десятката. Именно. Крайно време е да се премине от свободия към демокрация в България. Това означава, че си собственик на имота си от вътрешната страна на стените, но слушаш и ще слушаш какво ти казва общината. Ако не ти изнася сменяш имота с вила в околностите на Каспичан и се радваш на свободата си. Ние сме стадни животни и живеем на групи. Няма място за единаци.

16 месеца

МОЛ-овете май са празни. Сега искат да изгонят малките, квартални магазинчета...

А кога най-накрая ще съборят незаконните метални гаражи,построени около всеки блок,кой където му хрумнало,на местата за паркинг и после стават войни за място за паркиране.Общините вместо да прибират незаконни такси от незаконните гаражи,да им определи места за гаражи!Кога!Местата за паркиране са прилежащи части към етажната собственост и са общи,а не само на единици наглеци и нахалници!

Виж, дразня се от това, че именно Общините и Държавата са виновни за строителното малоумие, което настана напоследък ( защото кой издава разрешенията за строеж, кой одобрява инвестиционните проекти), но същата тази държава пак ще съдере 100 кожи от нашия гръб, за да "поправи" грешките на същите тези чиновници, които си напълниха гушите пак за наша сметка! Хелър пасти да яде в сравнение с нашите бюрократи!

Ludiamaus

Не те репликирам, ама вижте службата на Угринов какви пари направи, всички проекти да минават през тях А за "паметниците" един лев няма, само задължения и ограничение не само за собствениците, ами и за съседите. За държавните и общински имоти не говоря, само се надявам клошарите и наркоманите по-успешно да ги опожаряват. Справки СЦГЧ Бургас, Варна,Русе, че даже и СОФИЯ

браво, крайно време е селчеството да се разбере, че гаражите служат за паркиране на коли в тях, не за зимнина, не за склад, не за магазини или да събират паяджина, а за паркиране на коли. Мястото на колата е в гаража, а не на плочките на тротоара или в градинката. Не сте на село да паркирате където ви падне и да рушите това , което ние гражданите сме създавали с нашите данъци. Като нямате гаражи няма да карате, толкова е просто....

А ти си един от малкото останали герберасти ...Я се огледай... Невиждаш ли , че си сам и никой не те подкрепя ...Аре у лево . Много ми се ще да те слещна и да си поговорим по начин , който аз си знам ... тъпак ...смотан платен драскач

и си горд с това, че си прост селянин ли? :) много интересно

Имам гараж, но нямам кола, още малко и ще поискате да ви го подаря! Не се научихте от партийните централи, че не винаги трябва да браните партийните решения като матросовци!

Освен това трябва да се ползват по предназначение, а не за кафенета, фризьорски салони и офиси!

Поредната ГРОБарска идиотия - за не можеш да си продаваш гаража, ако не платиш на някой търтей-връзкар или да му го дадеш без пари на него !

Нищо не си разбрал. Можеш спокойно да продадеш гаража си, само че си длъжен да го предложиш при същите условия и на комшиите си. Ако не проявяват интерес, давай го смело на който искаш. Ако проявяват, пука ли ти, дали ще вземеш парите от комшията или от някой друг. Много са си смислени новите правила, че по София, стана кошмар паркирането, основно заради новите кооперации, които имат малко гаражи за броя жилища, пък и се ползват за търговски и складови площи. И явно е време да вдигнат такаста в "синя зона" че пак не могат да се намерят места.

за всеки магазин/екс гараж се борят поне по 10 коли. няма да реши проблема тази наредба, само ще размъти водата и ще изкара магазинчетата виновни. къде са паркингите на входа на София?

И на кого точно ще продам гаража, ако 5 от съседите ми искат да го купят на цената, която съм обявил.Това е поредната недомисца.Или трябва дасе приеме , че гаража е прилежащо помещение към жилището, както е мазето и тавана, или ще го продавам на когото искам, щом е самостоятелен обект по смисъла на ЗУТ.

Технически паспорти ли? Дрън дрън! Пак става дума за бумащина, бюрокрация и ЕДНИ ПАРИ, които трябва да се съберат от простолюдието!

А следващият закон какъв ще е? Имам предложения - ако човек няма гараж, да няма право да си купи кола. Или ако има едностаен апартамент, да няма право да има 2 деца, а ако се родят близнаци - едното да се премахва...

Това предложение заслужава адмирации! Само не знам как ще решим отново проблема с циганите. На тях сигурно държавата ще им осигури многостайни апартаменти, отново безплатно!!!!

А ако не можеш да си купиш дом - да нямаш право да живееш ли?

Дебелото Лиле се вписва идеално в МРРБ, но в ролята на валяк или фадрома.

Що за глупост?!? Имаш собственост,плащаш и данъци, а не можеш да се разпореждаш с нея?!? Купил със си два гаража.Защо да не отдам под наем единия на съседа си или на някой друг? Друг е въпроса кай разрешава гаражи да се превръщат в магазини?!?

Крайно време е да престане смяната на предназначението на гаражи в магазини и други подобни, защото срещу всеки преустроен гараж стои една кола повече на улицата. Този собственик на гараж, който няма автомобил, може да го даде под наем като гараж.

Е,тази патка е многа тъпа. От глад може да умираш, но гаража няма да можеш да си продадеш . Поредната "Калинка"в Абсурдистан

А според мен е тъпо, защото като примерно в един блок няма гаражи за всички, тези които нямат според новия закон няма да могат да си купят, понеже другите нямат да имат право да им продадат. Нещо не са дообмислени нещата.

ейййй браво бе, "някой" си можа да се сети, а умниците в парламента - не

Проблемът е с паркоместата в подземните гаражи. Те на този етап са съсобственост на притежателите им и не могат да се продават като самостоятелен обект в райони с приета кадастрална карта. Всъщност това трябваше да решат. Всичко останало е безмислено. Колкото до министър Павлова е несериозно човек далеч от строителния бранш като образование и опит да заема този пост. Но всеки премиер предпочита да постави неук и послушен човек на това мяста. Бог да пази България!

Ами ако си продадеш колата и нямаш намерение да купуваш друга, гаража какво го правиш? На мен посланието ми идва така: да напълним празните офис сгради, всички да пазаруват от големи магазини.

Според зависи. Нашият вход приветства такава новина. Един льохман се намести в гараж под нас и си направи интернет клуб с 6 компютъра вътре. На кого плаща, не знам, но никакви наредби не го махнаха от там. Нито има височина, нито отговаря на площ за компютър, нито има тоалетна, нищо... Остави, че пред входа постоянно крещят деца, гонят се, хвърлят боклуци. Входа се превърна в тоалетна, смърди не се трае. Съседи пък, през един вход реват от автомонтьор, който си превърна гаража в сервиз. Като започне да чука и трака, казват, ти иде да се изнесеш и повече да не се върнеш.

Циркаджиите отново се изказаха по въпроса. Както винаги сътвориха дълбокомислен закон...

Това за ремонтите ми харесва, но кой ще контролера вечните майстори в блоковете, които събарят стани?