25 г. след Чернобил - най-малко 100 000 загинали

Украйна днес отбелязва 25 години от ядрената катастрофа в Чернобил. По данни на екологичната организация "Грийнпийс" са загинали най-малко 100 000 души от ракови заболявания, нарушения на имунната система, сърдечни болести и др.

Обратно в новината

Коментари - 25 г. след Чернобил - най-малко 100 000 загинали | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Продължение: Шесто - за мащабите на тази атомна бомба и броя на жертвите може да се съди и от факта, че това не е НАЦИОНАЛНА, а ТРАНСНАЦИОНАЛНА катастрофа и жертви са не само руси, беларуси, украинци, молдовци, румънци, българи, но и засегнатите страни от Западна Средна Европа, (полша, Унгария, Чехословакия), Прибалтика, Скандинавия и т.н. Само Швейцария отдели 9 млрд. швейцарски франка, за да ИЗКУПИ и УНИЩОЖИ заразената реколта на своите зеленчукопроизводители, за да ги обезпечи за загубите им. Цифрите на зелените ми се струват доста реалистични.

Първо - мощността на Чернобилската катастрофа е 200 пъти по-страшна от Хирошима и Нагасаки. Второ - тогавашните ни управници (с изключение на ген. Добри Джуров, който хранеше армията с консерви) не ни информираха за мащабите на аварията. Нещо повече - участвахме в манифестацията, изядохме марулите и краставиците, проведохме и маратона послучай деня на радиото и телевизята. Трето - властимащите си доставяха вода и пресни хранителни продукти от Южна Африка. Четвърто - много от родените в тази година деца вече не са между живите и станаха причина за много човешки семейни трагедии. Пето - много мои близки, роднини, приятели, познати, колеги и пр. ПОЧИНАХА от рак.

Продължение: пето - много мои близки, роднини, приятели, познати, колеги и пр. ПОЧИНАХА от рак. Шесто - за мащабите на тази атомна бомба и броя на жертвите може да съди от факта, че това не е НАЦИОНАЛНА, а ТРАНСНАЦИОНАЛНА катастрофа и жертви са не само руси, беларуси, украинци, молдовци, румънци, българи, но и засегнатите страни от Западна Средна Европа, Скандинавия и т.н. Само Швейцария отдели 9 млрд. швейцарски франка, за да ИЗКУПИ и УНИЩОЖИ заразената реколта на своите зеленчукопроизводители, за да ги обезпечи за загубите им. Цифрите на зелените ми се струват доста реалистични.

Първо - мощността на Чернобилската катастрофа е 200 пъти по-страшна от Хирошима и Нагасаки. Второ - тогавашните ни управници (с изключение на ген. Добри Джуров, който хранеше армията с консерви) не ни информираха за мащабите на аварията. Нещо повече - участвахме в манифестацията, изядохме марулите и краставиците, проведохме и маратона послучай деня на радиото и телевизята. Трето - властимащите си доставяха вода и пресни хранителни продукти от Южна Африка. Четвърто - много от родените в тази година деца вече не са между живите и станаха причина за много човешки семейни трагедии.

21 години СЕДЕРАСТИЯ И ДЕКОРАЦИЯ В БГ=НЕКОЛКОСТОТИН ХИЛЯДИ НЕРОДЕНИ!!! ЧЕСТИТО!!!

И за финал - дир-а отново ни демонстрира как се прави "журналистика" - Официалните данни за 4000 (до 6000 съм гледал някъде) души жертви на аварията, Грийнпийс разбира се събрали всички случаи не само на рак ами и инфаркти и инсулти и какво ли не дето така или иначе се случват постоянно и избамкали числот 100 000 неподкрепено от никакви сериозни данни и разбира се ДИР-а сложили в заглавието 100 000 за радост на истериците дето 25 години все са на умиране от Чернобил пък чудно все още нищо им няма!

"CC", нека да не ти дава Господ да научиш какво е "PET" - скенер или "химео терапия". А ако ти дойде до "главата", тогава освен "Апкалипсис" на Апостол Йоан, за АЕЦ "Чернобил" и АЕЦ "Фукушима - 1", ще се сблъскаш и с химическото радиоактивно съединение ТРИУРАНОВ238ПЕТООКИС. Нашите "бладодетели" американците, ни заразиха - облъчиха също, с продуктите от взривяване на техните бомби в Югославия и Ирак. Та какъвто беше "съюзът" на Съветските републики, същата "Империя на Злото" е и USA. Тези две държави първи пуснаха от бутилката в Света Ядреният Дух. ДАНО ПРОГЛЕДНЕМ, И СЕ СЪБУДИМ ОТ СЪНЯ НА ИЛЮЗИИТЕ.

Ти наред ли си?Последиците от Чернобил още ще ги отчитаме дълго,само по данни на Русия жертвите са над половин милион...това малко ли ти е?Гледал ли си потресаващи снимки и документални кадри от аварията...всъщност какво ти се обяснявам,то си личи,че не си със всичкия си...

Така, прочетохте ли внимателно? ОДИЦИАЛНИТЕ данни са за 4000 души, при това баш най-официалните признават само онези 31 души загинали непосредствено от аварията! Тези 100 000 души са болните фантасмагории на Грийнпийс! Те тях ако ги питаме по едно време и няколко милиона ги бяха изкарали. Има едно нещо което се нарича статистика. Много скучна работа, по-скучна от това да пускаш бомбастични изявления по медиите. Та сухата статистика не показва никакво увеличение на раковите заболявания извън тези 4000 случая. От огромното количесто случаи на рак на щитовидната жлеза ЕДВА 15 смъртни случая - 15 души на 6000 са ЕДВА 0.25% МНОГО ПО-МАЛКО от процента на починалите при една обикновенна сезонна грипна епидемия каквито има всяка година! Ама много е лесно иначе да се всява паника!

Каквито и да са предимствата на ядрената енергия, няма друга технология, която при авария да има такива тежки, продължителни и непоправими последици! Няма и технология, която да има такива опасни отпадъци - за столетия напред! Най-смешното е, че българите си въобразяват, че АЕЦ Белене ще бъде тяхна - колкото Козлодуй е ваша, колкото забогатяхте от нея, толкова ще спечелите и от Белене! И сега хал-хабер си нямате изобщо какво и защо плащате като електричество, какви са истинските разходи и печалби, договори и прочие данни! Някои припяват, че не можем вече без електричество и разни благинки на цивилизацията - може, всичко може! Вижте историята и руините на старите цивилизации - там са правили неща, които сега не можем да възпроизведем въпреки технологиите!

Не!- на АЕЦ Белене и на руската енергийна зависимост

Ей това се казва демагогия. Четете ВНИМАТЕЛНО: Няма точни данни за жертвите на най-голямата катастрофа в историята на ядрената енергетика. През 2005 г. няколко агенции на ООН прецениха, че от радиационното облъчване са загинали 4000 души, а според екологичната организация "Грийнпийс" са загинали най-малко 100 000 души в Украйна, Беларус и Русия от ракови заболявания, нарушения на имунната система, сърдечни болести и други вредни въздействия от радиационното заразяване. Научният комитет на ООН за въздействия на лъченията UNSCEAR обаче признава само 31 смъртни случая на служители в централата и пожарникари, които се дължат пряко на радиационно заразяване от Чернобил. В доклад от февруари 2011 г. комитетът отбелязва също 6000 случая на рак на щитовидната жлеза, от които 15 завършили със смърт при деца, които са пили радиоактивно заразено мляко.

само не разбрах ,зашо европа и американците требва да сабират пари са новия саркофаг,а ,,ботушките ,,се ослушват?това маи си,е атомен рекет!?

Абе аман от тия сензационни и гръмки заглавия. Умрели били 100000 души. И как точно са ги преброили тия от Грийнпийс? Погледнат в небето, почешат се по тиквите и отсекат: сто хиляди. А на нашите лапни-шарани само им дай сензация, може да е тъпа, но да е сензация. Всички български журналисти са пишман драскачи.

Разбира се, че няма умрели от радиацията. Всеизвестен факт е, че руската радиация е най-здравословната радиация.

Последствията от облъчване са силно индивидуални, дозите са разработени основно на базата на статистически изследвания. Познавам жена, която като студентка е била изпратена на бригада по разчистването на площадката в Чернобил. Нагълтала се е с такава доза, че лекарите заявили, че не може да има деца. Жената има 3 дъщери и 2 сина в цветущо здраве.

Не!- на АЕЦ Белене и на руската енергийна зависимост

АКО РАЗРЕШИМ АЕЦ БЕЛЯНЕ СМЕ НАЙ-ТЪПИЯ И ПОСРЕДСВЕН НАРОД.

Построяването или не на АЕЦ Белене ще определи благосъстоянието ни за десетилетия напред, а дали сме прости и постредствени си личи по доходите. Най-сме бедни в ЕС, значи...

Хора, четете и мислете повече! Повтаряте полуистини, публикувате крясъци на платени лъжци. Колко въздушни опита с ядрено оръжие са извършвани, когато не сте били още родени? В Семипалатинск е имало и ежедневни взривове. Самолетите са летели над главите на местните жители. В Невада, САЩ също. Французите са обезобразили красиви атоли, а и американците, китайците. Сега корейците Крещите без да разбирате. Колко горещи частици са глътнали родителите ни, преди да ни родят?!!! Мътят ви мозъците, а вие психясвате. Да няма евтина енергия, да е скъп нефта, после протестирайте пред бензиностанциите Всичко е алчност за свръхпечалба. Белене също.

Поинтересувай се малко каква е разликата между ядрените опити с бомби и избухването на Атомна Централа и ще разбереш, че има разлика в нивата на радиация. Ако бяха еквивалентни щяхме отдавна да сме изчезнали.

И ти се поинтересувай и ще установиш,че досега не е имало нито един ядрен взрив на горивото на нито една от АЕЦ в света. И как сравняваш тогава нивата на радиация,за които споменаваш? Сигурно имаш информация за секретните данни от атомните опити на САЩ,СССР,Англия,Франция и т.н. Спомням си,че Хрущов се отказа да детонира планираната експлозия на 100 мгт бомба,като опасна дори за мащабите на СССР,и се задоволи само с ...50 мгт! Взривната вълна обиколи земното кълбо 2 пъти! И ще сравняваш тези експлозии с малко радиоактивен графитов прах от една мижава експлозия на събралия се водород под капака на реактора на АЕЦ!

А СЕГА ДА ПОМИСЛИМЕ ТРЕЗВО ДА ЛИ ИСКАМЕ БЕЛЯНЕ,КОЯТО ЩЕ ГЛЪТНЕ 25 МИЛИАРДА ЕВРА,ЩЕ ПРОИЗВЕЖДА САМО ЗА ИЗНОС И ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО ЩЕ СЕ СЪХРАНЯВА В Б-Я ПРИМЕРНО ПЛОВДИВ. ИСКАТ Я САМО АЛЧНА ЕНЕРГО МАФИЯ И ТЪПИ СЕЛЯНДУРИ КОИТО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ,ЧЕ ЩЕ ИМА РАБОТНИ МЕСТА- НЯМА ДА ИМА ЩОТО И СЕГА ТАМ РАБОТЯТ САМО УКРАИНЦИ.

Ленче, ама ти си суперексперт по нуклеарна физика. Остава ти само да се научиш да пишеш (а може би и да четеш) и си готова за Нобелова премия.

Ленче,емисарите от затвореното общество ли ти казаха да надуеш цифрата от 5-6 милиарда на 25 милиарда долара за АЕЦ? А може и да си права,както върви,долара в скоро време няма да се харчи и за 25 стотинки!

Не! - на АЕЦ Белене и на руската енергийна зависимост

А на тебе кой ти каза,че българският селянин всяка година е ходил на почивка!Имам една леля от село в Пловдивско,на която скоро й казах ,че всяка година е ходила на почивка,а тя ми отговори,че като грабна копралята ще ти кажа на каква почивка съм ходила!Нито аз,нито майка и татко сме виждали море,не знаем какво е то!Никога ,никъде не съм ходила,защо у наше село таквиз неща нема!Така,че ако партиините секретари и определени партиици са ходили ,обикновения български селянин не е ходил!

Като им слушам глупостите на комундетата, може би звучи много перверзно, но трябваше да гръмне АЕЦ в Москва, за да си признае някой че се е осрал. А с АЕЦ Чернобил руснаците се осраха. До ушите. В Япония имаше природно бедствие. Че и не е дно - първо земетресение, с магнитуд 9 по рихтер, последвано от 12-метрова вълна "цунами". И се онказа че всички японски АЕЦ издържаха на земетресението, и само "Фукушима" пострада от вълната. а в чернобил група неграмотници, благодарение на собствения си идиотизъм и некадърност гръмнага атомна бомба, кажи го в центъра на Европа. Че и се опитаха да скрият аварията. И вече като с еразбра че нещата са стигнали много далеч, след като западняците алармираха за много восоки нва на радиацията, чак тогава с половин уста измънкаха нещичко. Тези престъпници обрекоха на трагедия, както собствения си народ, така и цяла Европа. Колко са точно загиналите сигурно някога все пак ще се разбере. Но престъпното поведение на съветските ръководители е скандално и непростимо. Ето в това е проблема. И в това че от преди 25 години в мисленето си руснаците на са мръднали и на йота.

Чети бе момче, много отдавна ти го говоря преди да пишеш глупости прочети малко. При тебе е патология още от ембрионалното ти развитие и ако родителите ти са знаели за това, щели са да те оставят на рогозката. Мутро тъпократунко пак се изпусна слагай си тапата бе човек. Нататък ти си знаеш!!!

КГБ,а според теб японците и американците не се осраха,нали? Нищо,че съвсем идиотски проектираха и построиха АЕЦ на брега,на нивото на океана,а резервното захранване /дизел-генераторите/,служещо за задвижване на охладителните помпи - в мазето,даже под нивото на водата! Аварията настъпи не пряко от земетресението или цунамито,а от това,че след изключването на реакторите,водата заля тези дизел-генератори и ги ликвидира,а оттам и обезточаването на водните охлаждащи помпи. Уестингхаус даже не си е направил труда при проектирането да подсигури дублиране на охлаждането...Но те не са идиоти,според тебе,и не са се осрали...

Приятно е да се прочете обектовно мнение! Уви, понякога трудно се намират във форумите... . Абсолютно вярно е това, което сте написали. Тук обаче (и за огромна разлика от Чернобил) автоматиките на японците изглежда са им изиграли лоша шега. След земетресението е имало автоматично изключване на реакторите и превключване на електрозахранването "собственни нужди" (СН) на дизелите. Вероятно един е работел, но ВСИЧКИ са тръгнали в "горещ резерв". Дошла е вълната, дизелите са пийнали вода и вече никой не е бил в състояние да ги пусне отново... . После са били 8 часа UPSи и край на СН! Следва началото на аварията!!! Ако поне един дизел НЕ БЕШЕ ВКЛЮЧЕН през наводнението, вероятно той можеше да се пусне само след смяна/махане на въздушния филтър!

Загиналите са предимно летци и пожарникари, те са се пожертвали. В Япония също има облъчени над нормите служители, но не се съобщава за загинали. Докато загиналите от земетресението и цунамито са над 25000. Толкова са и жертвите по пътищата на България за 25 години. Пишете истината питайте специалистите. Те ще ви кажат и за Чернобил и за опасността от радиацията. А може би и за ползата от нея. И днес има хора, които се зареждат и макар преоблъчени са живи и здрави. Въпрос на доза, както и изгаряния от слънцето. По-вреден е стресът, а с такива публикации се насажда неинформираност и стрес у хората.

Айде скрий се бе! Къде ги намерихте тези 100 000 летци и пожарникари? А войниците? тях къде ги забрави ?? И много много да не говориш за това кой се е пожертвал, щото лудите свършиха ... ама когато си под пагон и те командва ненормалник доста жертви можеш да направиш ... И в България ли жертвите са летци и пожарникари, а ? Или пострадаха пионерчета и чавдарчета от манифестациите и цялото население от заразената храна ??!!! Да те таковам у специалиста украински!!!

По-полека. Така се хваща рак - от стрес и отрицателни емоции, по-малко от радиация. Тия, ту 100 хиляди, ту милиони - са за наивните, няма повишаване на смъртността от тогава нито там, нито тук. Виж, стотици хиляди са си живи и до ден днешен си получават пенсиите и си ползват привилегиите. В това число и войниците. Някои искат да кажат, че вече никой не умира от друго, освен от радиация... А за комунистическите ръководители си прав, пък и не само за комунистическите.

Чернобил е трагедия, но не пишете глупости и не цитирайте платените клакьори от Грийнпийс. "Зелени" са субсидирани от петролни фирми, от шейхове и диктатори за да продължат да тровят планетата с петрола си. Сравнете цифрите в статията долу - колко деца са заболели и колко с летален край. Престъплението в Чернобил е там, че не са информирали населението. Оставили са децата да пият мляко, а за малките е било най-вредно. И все пак са ги лекували.

Нека поискаме обезщетения от убииците!За всеки убит българин от Чернобил-поне по 1 млн.долара!За всеки заболял от тяхната авария-също!Те ни дължат над 10 млрд.долара,а не да ни искат за скапаната АЕц-6.3 млрд.евро!

ей тиквеник! от кого ще искаш обезщетения бе? ... от руските убийци или от нашите плъхове?? ... щото те са еднакво виновни май! и как ще помогнат обезщетенията на загиналите ? .... а как ще докажеш че са пострадали точно от Чернобил?!

Голям залък си се запътил да преглътнеш,но може да се задавиш. Можеш ли да докажеш причината за заболяването от рак,като единствено,което се знае,че се дължи в голяма степен на наследственост. А,ако говориш за увеличени случаи на заболели - дай статистика,за да ти повярваме. И дали причината за такова увеличение,ако го има в действителност,не са демократичните американски бомби с обеднен уран,хвърляни в близост до границата ни...

И ДА ЗНАЕМ ИСТИНАТА ЗА ЧЕРНОБИЛ И ФУКУШИМА, КАКВО ОТ ТОВА? ХОРАТА СЕ РАЗБОЛЯХА, ДРУГИ УМРЯХА, ТРЕТИ ЩЕ СЕ МЪЧАТ ОЩЕ. ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА В СВЕТА. УЧЕНИТЕ ДА ИЗМИСЛЯТ АЛТЕРНАТИВА, ЗА ТОВА СА УЧЕНИ.

алтернативи има .... и то не малко. Но на доста хора не им е изгодно да се показват ... включително на Русия! - че ще трябва да си го пият нефта за разредител на водката тогава .... Има и български принос в алтернативите :))

Съгласен съм с всичко написано от тебе,а ние не сме толкова мързеливи,колкото се опитват да ни внушават комунистите!Преди да направят ТКЗС-тата българският селянин не знаеше какво е това почивка!Но гадовете от БКП му отнеха земята и го направиха крепостен селянин подобно на онези в СССР!

Съгласен съм с тебе. Българският селянин не знаеше какво е почивка преди 9 септември и след 10 ноември. Само в епохата на ТКЗС-тата се направи на бял човек и почна да ходи почти безплатно - я на море,я на планина,я по балнеолечение...

Русите,тези пияни ушанки,никога няма да станат ученици на японците!Много тъп народ,по-мързелив и некадърен от нашия!Спомням си едно време Хрушчов се възхищаваше на българите,че могат да обработват земята,а те тиквите,и това не можеха да правят!Кой тръгна да ни внушава,че като си заграбил много земя и разполагаш с необятни тундри,та си велик народ?Конгоанците са по-умни от тях,пияниците!

Прав си, но точно такива са и българите които ги възхваляват- от глупав - по- глупав. "Коя ракета е най-голямата ?" - отговор: руската. Коя кола е най-хубава - москвича. Коя АЕЦ гърми, но излъчва само приятен аромат - руската. Коя заплата е най- голяма? - американската, но те са гадни империалисти и макар че децата ми са там, аз искам Осама Бен Ладен да ги взриви. Та ето тов е профилът на типичният български простьо, русофил, заради когото всички страдаме, понеже е широко-разпространен по нашите територии и като отиде да гласува - не знае как.

Забрави да кажеш, че съветските часовници са най-бързите часовници и че съветските болни са най-здравите болни...

Да кажат с колко са се увеличили ставните заболявания след чернобил. Преди 25 години, когато стана тази трагедия- другарите ни пратиха да манифестиреме, наваля ни едн хубав радиоактивен дъжд, хапнахме след това от марулята, която беше я валял този дъжд...и сега над 800 ПЪТИ са се увеличели заболяванията по костната система на българите. А по "вражеските" радиостанции- Дойче веле и Свободна Европа тогава ни предупредиха, че след 25-30 години ще береме "благата" от Челнобил. Резултатите са на лице - всеки трети българин куца, загледайте се по улиците. ДОЛУ ГАДНИТЕ КОМУНИСТИ!!!

Така е,много си прав! След като изчетох коментара ти се загледах по хората на улицата и /о, ужас!/ установих,че действително само комунистите не куцат! А това,както казваш ти,бяха две трети от хората!

Японците могат само да се учат от руснаците. Със своята мудност и нерешителност продължават да тровят земята.

vmwr

100000 за 20 години - това са 5000 души годишно. От автомобилни катастрофи загиват доста повече. Време е да забраним автомобилите!

май броиш само сгазените... ами ефекта от отровните газове и замърсяването ?

през последните 20 години само в България измряха 1,5 милиона души.

Демокрацията и Чернобил се случиха горе долу по едно и също време, но трябва да минат доста години, за да може от разстоянието на времето историята да оцени, кое от двете е било по-страшно.

"демократични" поражения, цифри и разкази за атомните аварии. Ако сега говорят за сто хиляди жертви на Чернобил, то след години ще ги броят за милиони. Ако ще и сто Фукошими да има, в Чернобил ще си остава все най-голямата катастрофа. Ние преживяхме Чернобил и не разбрахме да има масови измирания нито в Украйна, нито в Европа, но вече ще знаем, че до края на света няма по-голямо зло от Чернобил.

Да, катастрофата в Чернобил е причина много хора да намерят смъртта си. Броят на тези хора се увеличи от престъпното мълчание на тогавашните правителства, сателити на съветското. Но след Чернобил имаше и други събития, последствията от които се приписват също на Чернобил, а радиацията при тях беше 2 пъти по-голяма от чернобилската. Например войната в бивша Югославия. Но затова се мълчи, защото и сега сме сателити, но на задокеански господари. Не манипулирайте така елементарно, господа писачи.

Не, ние сме все още сателит на Русия, другарю Джери със задокеанско име. Доказателство за това е че заплатите ни са все още в Съветски стил: 200-300лв

В Москва ако взимаш под $1500 ще умреш от глад. Там цените са страшни.

Другарю Джери, стига с тази комунистическа пропаганда! Попитайте дори и съветските учени какво означава понятието обеднен уран и дали радиоактивността му е капка в морето в сравнение обогатения уран, еле па плутония. Очаквам още малко, някой русофил-кумонист да се изтъпанчи и да каже, че станалото в Чернобил не е нищо в сравнение с "екологичната катастрофа" от мачкането на лунната повърхност от амаериканските астронафти...

Джеркааа, хубаво приказваш брато, сладко сладко - на човек драго да му стане от тебе! Ама и сърбите ли си мълчат за тази два пъти по-висока радиация, а ? Или при тях хич радиацийка няма ... щото и ракетки не са падали.... нали ? Айде иди вземи един дозиметър и мери - и в Сърбия и в България и около Чернобил... тя не се губи тъй лесно.

Реклама на руска АЕЦ: ГЪРМИ БЕЗ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ !

Японска AEЦ- бълва си радиациика, а японеца си бърка в носа.

Да бе ,да -100 000 и по -близо до 200 000!

Върховна наглост беше поведението на "ДРУГАРИТЕ",които се били завряли в "миша дупка",за да спасяват скъпоценния си живот,а ние не знаейки нищо бяхме изложени на облъчването заедно с децата си!Никога руска АЕц в България,въпреки шибаните приказки колко били прекрасни!

Пострадалите от Чернобил са много повече.Според специалисти сега сме в пиковия момент на заболявания,следствие Чернобил - всяка година се увеличава броя на заболелите от рак,от левкемия и т.н., все повече млади мъже остават без коса...Всичко това го дължим на Чернобил и на мълчанието на тогавашните ни соц-комунистически управници.

Ако искате истината за Чернобил, прочетете "чернобильская тетрадь". Там пише всичко... .

Че нийде не е сбъркал - споделя публично един от операторите в тогава действалата ураногоривна чернобилска електроцентрала ... Дори и така да е - съмнява ме маненко, че други негови колеги са употребили тайно спиртно питие, което може да е една от причините очите + ушите + главните им мозъци да намалят рязко обичайните стойности + забавят динамика на движение на торс + крака + ръце ... умната, живи и здрави

мир на праха на ликвидаторите, които чрез живота си спасиха нашия...вечна памет!!!

Мир .... то какво друго остава .. след като тази огромна страна не е успяла да осигури поне защитно облекло на пилотите на хеликоптери ... а войниците са ринели с лопати парчета радиоактивен бетон !

А като ми кажеш кое облекло защитава - и ще те направя Нобелов лауреат. Всички предпазни облекла само намаляват преките щети - но не предпазват!